Nabestaandenpensioenen (NP) zullen drastisch veranderen als de voorstellen in de Wet toekomst pensioenen (Wtp) worden overgenomen volgens een Netspar paper.
In wisselende vormen krijgen we via de helpdesk vragen over de mogelijkheid een hypotheek in box 3 te ‘krijgen’, of juist in box 1. Een 'populaire' variant is (wederom) de looptijd op 360 maanden te stellen van een annuïteitenhypotheek die valt onder het nieuwe recht, BP2013. Met de verlenging valt zo'n hypotheek inderdaad in box 3, want voldoet niet (meer) aan het aflosschema.
Een huiseigenaar uit 2014 die nu een andere woning aankoopt en bij u aanklopt voor een (her)financiering. Voor de meeste adviseurs dagelijkse kost. In een whitepaper laten we zien hoe €1 verschil een gehele lening in box 3 kan doen belanden. Een gevalletje 'het is maar net hoe je het bekijkt'....
Wilt u ook alle 'in en outs' weten over het wetsvoorstel "Wet differentiatie overdrachtsbelasting", log dan in als abonnee en lees de tips, valkuilen en mogelijkheden in het artikel 'Whitepaper Overdrachtsbelasting'
Ook bij de Fintool helpdesk komen vragen binnen hoe de fiscale behandeling is van betalingsachterstanden en betalingsregelingen bij box 1 hypotheken. In een uitgebreid document geven we fiscale duiding en overige aandachtspunten voor de (hypotheek)adviseur.
Ongetwijfeld heeft u het in de adviespraktijk meegemaakt. Een stelletje dat allebei eerder een huis (hypotheekrenteaftrek) heeft gehad en nu een ander huis kopen. Gemakshalve is de trouwdatum gelijk aan de passeerdatum. En u weet: trouwen = boedelmenging. Hoe gaat dit nu met de hypotheekrenteaftrek? Bereken met het rekenmodel eenvoudig de leningdelen en bijbehorende resterende looptijden.
Rekenmodel ziet op eerder 'proefballonnetje', niet omgezet in wet
Op het eerste gezicht lijkt het aanpassen van de berekening van de vermogensrendementsheffing sympathiek voor de spaarders. In een whitepaper laten we een aantal aandachtspunten zien voor de (hypotheek)adviseur die in het verleden een 'familiehypotheek' of een hypotheek voor een vakantiewoning heeft geadviseerd. Ook worden nog een aantal andere 'haken en ogen' beschreven. Tevens is een rekenmodel als download beschikbaar.
De redactie van Fintool heeft deze zomer een aantal artikelen gepubliceerd tijdens de vakantieperiode. Het is daarom goed denkbaar dat deze aan uw aandacht zijn ontsnapt. Daarom publiceren wij hieronder deze artikelen in de vorm van een link naar de desbetreffende publicatie.
Een veel voorkomende vraag van adviseurs (en consumenten) is de vraag of de afkoopwaarde van een kapitaalverzekering eigen woning (KEW) gebruikt mag worden voor een verbouwing. De variant daarop is de vraag of de afkoopwaarde ‘voorgefinancierd’ kan worden uit eigen middelen, waarna de afkoopwaarde gebruikt wordt om het spaarsaldo aan te zuiveren. En wat heeft de Belastingdienst nu eigenlijk (wel) goedgekeurd?
Op initiatief van het WEW ontwikkelde ESB het dossier ‘Lenen om te wonen’. Tijdens het Economencafé van ESB op 13 april deelden experts hun perspectieven op de hypotheekmarkt en werd het dossier gepresenteerd.
Voor de advisering over hypotheken is het begrip ´bestaande eigenwoningschuld´ (Box 1) omschreven in Wet IB2001, artikel 10bis.1 ‘bestaande eigenwoningschuld’ relevant voor het bepalen van het wel/niet verplicht annuïtair /lineair aflossen van de hypotheek, zoals deze sinds Belastingplan 2013 (BP2013) bestaat.
In een compilatie van diverse Fintool artikelen/helpdeskvragen wordt aan de hand van een aantal casussen/helpdeskvragen nader ingezoomd op de (on)mogelijkheden gebruik te maken van aflossingsvrije leningen of voortzetting van bijvoorbeeld een KEW/SEW/BEW.
De fiscale subsidiëring van het eigenwoningbezit, en de hypotheekrenteaftrek in het bijzonder, staan al lange tijd ter discussie. Recentelijk heeft het kabinet Rutte II maatregelen getroffen voor de versobering van de fiscale subsidiëring van het eigenwoningbezit. In een ASRE paper onderzoek wordt de omvang van de vermindering van de fiscale subsidie aan de eigenaar-bewoner en de mogelijke consequenties voor het prille herstel van de koopwoningmarkt in kaart gebracht.
Fintool stelt regelmatig vragen aan de Kennisgroep Belastingen over onduidelijkheden in de wetgeving, of interpretaties van besluiten en antwoorden op kamervragen. Deze keer hebben wij een vraag gesteld over de mogelijkheden van hypotheekrenteaftrek ingeval van restschuld (zonder dat de woning is verkocht). De conclusie die wij trokken op een 'nieuwe' mogelijkheid tot hypotheekrenteaftrek wordt door de Belastingdienst onderschreven. In onze whitepaper gaan wij hier uitgebreid op in.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.