Het verantwoordelijkheidsgevoel dat mensen ervaren als het neerkomt op hun eigen pensioen is in 10 jaar tijd flink gedaald. Gaf in 2011 een ruime meerderheid (54%) van de beroepsbevolking nog aan vooral zelf verantwoordelijk te zijn voor voldoende pensioen, in 2021 is dat nog maar 1 op de 3 (34%).
Een ruime meerderheid (64%) van de burgerschapsdocenten op het mbo heeft studenten met financiële problemen in de klas. In de vier grote steden is dat zelfs 82%. Slechts 16% van alle mbo-docenten burgerschap acht studenten van 18 jaar voldoende in staat om de juiste financiële keuzes te maken.
Ruim een derde (35%) van de Nederlanders heeft, met de kennis van nu, (enige) spijt dat het de afgelopen jaren niet meer geld achter de hand heeft gehouden om op terug te vallen bij onverwachte gebeurtenissen. Dat blijkt uit onderzoek van platform Wijzer in geldzaken.
Zorgen over de hoogte van het opgebouwde pensioen (52%), het wel of niet kunnen rondkomen na pensionering (45%) en de inkomstendaling waar men mee te maken krijgt (35%) zijn de belangrijkste redenen voor 37% van de beroepsbevolking om weleens wakker te liggen over het eigen pensioen. Dit blijkt uit de pensioenmonitor 2020 van Wijzer in geldzaken.
Vanaf het moment dat je weet dat je een kind verwacht tot dat je kind helemaal op eigen benen staat, is er ook op financieel gebied veel om je als ouders in te verdiepen.
Circa twee derde van de laagbetaalde flexwerkers (62%) en laagbetaalde zzp’ers (69%) zegt dat hun persoonlijk inkomen is gedaald door de coronacrisis. Ze werk(t)en als uitzendkracht/ oproepkracht of op opdrachtbasis en gaan per direct in hun inkomen achteruit.
78% van de werknemers wil wanneer zich een situatie voordoet met mogelijk financiële gevolgen terecht kunnen bij de werkgever. Met name wanneer het gaat over minder werken, vervroegd/deeltijd pensioen of minder inkomen door ziekte of arbeidsongeschiktheid. Dat meldt Wijzer in Geldzaken naar aanleiding van een onderzoek.
Ongeveer de helft van de Nederlanders bestempelt hun financiële situatie als goed tot zeer goed. Volgens drie op de tien Nederlanders is hun financiële situatie de afgelopen 12 maanden verbeterd, een kwart van de Nederlanders zag de eigen financiële situatie verslechteren. Dit blijkt uit de Monitor financieel gedrag van Wijzer in geldzaken.
Rondkomen, complexe financiële producten en het houden van overzicht worden als lastiger ervaren dan 10 jaar geleden. Dit blijkt uit een onderzoek van Wijzer in geldzaken.
Veel stellen wonen samen zonder te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Tijdens het samenwonen worden veel keuzes gemaakt die invloed hebben op hun (gezamenlijke) financiële situatie. Toch maken veel mensen hier geen afspraken over. Hierdoor lopen zij een verhoogd risico op financiële problemen. Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken.
Tool ‘Wat betekent dit voor mij’ geeft snel persoonlijk overzicht van veranderingen.
Veel Nederlanders krijgen te maken met veranderingen die op 1 januari 2018 ingaan. Vooral trouwlustigen, huizenkopers en woningbezitters die hun huis met verlies verkopen, merken wat van de maatregelen. Het huwelijksvermogensrecht verandert, stellen kunnen iets meer lenen bij de aankoop van een huis en er komt een einde aan de aftrekbaarheid van de rente bij een restschuld die in 2018 ontstaat.
Nibud en Wijzer in geldzaken hebben een paper geschreven waarin zij laten zien dat educatie effectief kan zijn, mits het op een goede manier wordt aangepakt.
De Week van het geld 2017 vindt plaats van 27 t/m 31 maart. Het thema is ‘Maakt geld gelukkig?’ Het doel van deze themaweek is om leerlingen te leren omgaan met geld. Thuis en in de klas. Door kinderen al jong te leren omgaan met geld, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd. Immers, jong geleerd is oud gedaan!
Nederland scoort beter dan andere landen als het gaat om financiële kennis en houding. Tegelijkertijd weten veel Nederlanders niet hoe hun pensioen eruit ziet, hebben ze geen buffer voor als het tegenzit en denken ze niet vooruit bij het nemen van financiële beslissingen. Dat blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken.
Nederlanders staan minder rood en lossen vaker hun hypotheek af met het oog op hun pensioen. Dit blijkt uit de Monitor financieel gedrag, een trendonderzoek van platform Wijzer in geldzaken onder ruim 1.000 Nederlanders. Tegelijkertijd is er op een aantal andere aspecten van financieel gedrag minder vooruitgang.
2015 brengt opnieuw het nodige aan overheidsmaatregelen en nieuwe wetten. Met de online tool ‘Wat betekent dit voor mij?’ helpt platform Wijzer in geldzaken consumenten om het overzicht te krijgen.
Meer dan de helft van de Nederlandse beroepsbevolking ziet de noodzaak om zich te verdiepen in eigen financiële situatie na pensionering. Toch maakt slechts 11 procent geregeld tijd vrij om naar zijn pensioen te kijken. Dit blijkt uit de Wijzer in geldzaken Pensioenmonitor 2014 in het kader van de Pensioen3daagse op 28, 29 en 30 oktober.
Nederlanders letten over het algemeen goed op hun uitgaven (90%). De helft zegt zelfs ‘heel goed’ op te letten (52%). Een meerderheid spaart (87%), heeft het afgelopen jaar niet rood gestaan (58%) en heeft geen betalingsherinneringen gehad (66%). Dit blijkt uit de Monitor financieel gedrag van Wijzer in geldzaken onder ruim 1.000 consumenten van 18 t/m 80 jaar. Het platform ziet een lichte verbetering ten opzichte van 2013: Nederlanders staan bijvoorbeeld iets minder vaak rood en ontvangen minder vaak betalingsherinneringen.
Minister Dijsselbloem van Financiën heeft de Tweede Kamer de antwoorden op Kamervragen over de Miljoenennota 2015 gestuurd. Daarnaast zijn de antwoorden op Kamervragen omtrent de Macro Economische Verkenning 2015 bijgevoegd. Uit de circa 150 vragen en antwoorden is door de redactie van Fintool een selectie gemaakt.
Wijzer in geldzaken heeft een onderzoek gedaan. Van de Nederlandse huizenbezitters overweegt 13 procent om binnen nu en twee jaar een nieuwe woning te kopen.
Het onderzoek geeft inzicht in de beweegredenen en belemmeringen die deze potentiële kopers tegenkomen bij de zoektocht naar een nieuw huis.
Een kwart van de huizenbezitters die opnieuw gaan kopen verwacht een restschuld.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.