MijnFintool

Home Dossiers wilsovereenstemming 1 tot 9 van 9

Koop van woning en vaststellingsovereenkomst

Partijen verschillen van mening of woning gebrekkig is. Zij sluiten een vaststellingsovereenkomst met finale kwijting. Vallen nieuwe gebreken ook onder de finale kwijting?

Leidt niet vastgelegde gewijzigde datum van levering in nieuwe koopovereenkomst tot nietigheid?

Koper heeft zich op het standpunt gesteld dat de koopovereenkomst nietig is, omdat partijen na het sluiten daarvan een gewijzigde afspraak hebben gemaakt met betrekking tot een kernbepaling. Partijen hebben namelijk de datum van levering van de woning gewijzigd, en deze gewijzigde afspraak niet conform artikel 7:2 lid 1 BW in een nieuwe schriftelijke koopovereenkomst vastgelegd. Nu er geen nieuwe overeenkomst is opgemaakt en ondertekend, is de oorspronkelijke koopovereenkomst nietig, aldus koper.

Boetebeding geldig?

Schriftelijke koopovereenkomst onroerend goed zonder financieringsvoorbehoud door koper aanvaard nadat de daarin opgenomen uiterste leveringsdatum al is verstreken. Doordat vervolgens door koper niet wordt afgenomen, is boetebeding (10% koopsom) van kracht. De rechtbank heeft dit beding ongeldig verklaard. Verkoper is in beroep gegaan.

Verkoper werkt niet mee aan verkoop woning

In een kort geding is in geschil of er een koopovereenkomst tot stand is gekomen (wilsovereenstemming) en of het schriftelijkheidsvereiste ex 7:2 BW van toepassing is.
Nieuws
22 mrt 2019

Behulpzame aannemer gedaagd voor Raad van Arbitrage voor de Bouw

Opdrachtgevers hebben eind 2016 een optie gekregen op een kavel voor de bouw van een woning. Omdat de optie een beperkte geldigheidsduur van twee maanden had, moesten opdrachtgevers vóór het aflopen van die periode de hypothecaire financiering voorde koop van de kavel en bouw van een woning daarop regelen. Daartoe moesten opdrachtgevers een aannemingsovereenkomst voor de bouw van de woning aan de bank verstrekken. Zonder een aannemingsovereenkomst zou geen hypothecaire lening worden verstrekt.

Kort geding erfenis woning

[eiser 1] , [eiser 2] en [gedaagde] zijn alle drie erfgenamen in de nalatenschap van hun op 28 februari 2018 overleden vader. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de woning zou worden verkocht, later heeft [gedaagde] de wens geuit dat zij de woning in eigendom wenst te verkrijgen samen met haar echtgenoot. [gedaagde] heeft daarom haar volmacht op het punt van verkoop van de woning ingetrokken.

Handtekeningclausule bindt consument

Consument heeft bij de bank een hypothecaire geldlening afgesloten. Op de laatste pagina is een zgn. Handtekeningclausule opgenomen waarin is bepaald dat ondergetekenden verklaren de in deze offerte genoemde leningsvoorwaarden te hebben ontvangen en daarvan kennis te hebben kunnen nemen en accepteren de bij deze offerte aangeboden lening onder de gestelde voorwaarden.

Halfjaarbericht ConsuWijzer

Telefonisch ongewenst een abonnement aangeboden krijgen waar je vervolgens heel lastig vanaf komt: dat is op dit moment ergernis nummer 1 van consumenten. Dit blijkt uit de halfjaarcijfers van ConsuWijzer, het consumentenloket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het gaat om abonnementen op kortingswebsites, hotelacties, prijsvragen en andere diensten.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1