Het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) heeft de regels aangepast voor zogenoemde hybride taxaties. Dat zijn waardebepalingen van bijvoorbeeld woningen die met een computermodel worden gemaakt en daarna gecontroleerd worden door een taxateur.
Voor diverse doeleinden is de grootte van woningen van belang. Zo gebruiken makelaars de gebruiksoppervlakte en de bruto inhoud van woningen voor de aanbieding op de markt en gebruiken Nederlandse gemeenten de gebruiksoppervlakte van woningen voor de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Daarnaast worden de gebruiksoppervlakte en de bruto inhoud van woningen gebruikt voor taxaties, onder andere voor de hypotheekverstrekking van woningen en voor de taxaties in het kader van de Wet WOZ.
Het nagelaten vermogen van overledenen is in 2015 na enkele jaren van krimp weer groter geworden. Ruim 146 duizend overledenen lieten 15,5 miljard euro aan vermogen na, 680 miljoen euro meer dan in 2014. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
De Hoge Raad heeft in cassatie een uitspraak bekrachtigd van het gerechtshof. In deze casus was sprake van overdracht van een woning door de moeder aan haar kind met voorbehoud van huurrecht met een huursom van minder dan 6 percent van de WOZ-waarde. De Belastinginspecteur heeft gesteld dat dit leidt tot een fictief legaat.
In vrijwel alle Nederlandse woningen is de concentratie van zowel radon als thoron laag. Dat blijkt uit onderzoek naar radon en thoron dat het RIVM in 2013 en 2014 in ruim 2500 woningen in Nederland (bouwjaar 1930 en later) heeft uitgevoerd. Het is wereldwijd voor het eerst dat op deze schaal onderzoek is gedaan naar thoron in woningen. Radon en thoron zijn radioactieve edelgassen die van nature ontstaan in de bodem en in daarvan gemaakte bouwmaterialen. Vandaar uit kunnen ze in de woning terechtkomen. De radioactieve stoffen die ontstaan als radon en thoron vervallen, dragen bij aan het risico op longkanker.
De stijging van de lokale lasten in 2012 lijkt mee te vallen. Dat concludeert het kenniscentrum voor de economie van lagere overheden COELO na onderzoek onder de 35 grootste gemeenten van Nederland.
Om samenwoners bewust te maken van de risico’s als zij gaan trouwen of wettelijk gaan samenwonen, lanceert Netwerk Notarissen binnenkort de huwelijkse zakentest. Met de test kunnen koppels checken of hun financiële zaken goed geregeld zijn
Verkochte bestaande koopwoningen waren in november gemiddeld 3,3 procent goedkoper dan in november 2010. De prijsdaling was beduidend groter dan die in oktober, toen de verkoopprijzen 2,8 procent lager waren dan een jaar eerder. Dit blijkt uit de cijfers van het CBS en het Kadaster.
Het wordt steeds moeilijker om een betaalbare huurwoning te vinden. Een huurwoning komt tegenwoordig gemiddeld pas na 13 jaar vrij. Dat meldde het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV).
Huizenbezitters die gedwongen waren hun huizen via een veiling te verkopen, zijn jarenlang gedupeerd door een kartel. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft daarom boetes opgelegd van in totaal 6,3 miljoen euro aan 14 handelaren.
Het aantal verkochte woningen in Nederland is in november met bijna 6 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster.
De woningcorporaties zijn eigenaren van 2,3 miljoen woningen in Nederland. Het betekent dat een op de drie woningen in ons land in het bezit is van een woningcorporatie. Andere woningverhuurders bezitten 12 procent van de woningen, 55 procent van de woningen in Nederland zijn koopwoningen.
Staatssecretaris Weekers van Financiën komt met een overgangsregeling voor de schrijnende gevallen bij de heffing van erfbelasting op vruchtgebruik van woningen. Het gaat om situaties waarbij ouders een woning overdragen aan hun kinderen, maar daar zelf tot hun overlijden in blijven wonen. De overgangsregeling zal worden gepubliceerd in een beleidsbesluit.
De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in Nederland vanaf medio 2008 vrijwel onafgebroken gedaald. In augustus 2011 waren de huizenprijzen 8,5 procent lager dan drie jaar eerder. Dat meldt het CBS.
Bestaande koopwoningen die in augustus werden verkocht, waren gemiddeld 2,8 procent goedkoper dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat is weer een grotere daling dan in de maanden ervoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en gegevens van het Kadaster.
Het Centraal Planbureau (CPB) zegt dat het effect van de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting op de huizenmarkt ‘verwaarloosbaar’ is. Dat schrijft het CPB in de Macro-economische Verkenning, dat ingaat op de economie in Nederland.
Het vertrouwen in de woningmarkt is gestegen door de verlaging van de overdrachtbelasting. Zowel woningbezitters als starters zijn positiever gestemd. Dit blijkt uit het woonbericht van ING.
Op de woningmarkt staan gemiddeld 25 woningen te koop per koper. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de woningeigenaren (51%) hun woning eerder te koop zet dan noodzakelijk is. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat een derde van de woningeigenaren die hun woning te koop hebben staan, niet weet wat NHG inhoudt.
De overheid maakte op 8 juli bekend de subsidieregeling Duurzame Warmte met terugwerkende kracht per 1 januari 2011 te stoppen. Vereniging Eigen Huis vindt het onvoorstelbaar dat de overheid op deze manier met subsidieaanvragers solt en wil dat aanvragen tot 8 juli alsnog worden toegekend.
De huizenprijzen gaan gemiddeld met 7% omlaag en kopers kunnen minder lenen mede doordat de periode waarin de verhoogde NHG-grens van 350.000 euro (in plaats van 265.000 euro) geldt per 1 januari 2012 afloopt.
In de eerste helft van dit jaar hebben ruim 70.000 huishoudens de aankoop of verbetering van hun woning gefinancierd met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat zijn 10.000 huishoudens meer dan in de eerste helft van vorig jaar. De groei is vooral te danken aan de mensen die een aanvullende hypotheek met NHG afsloten voor woningverbetering.
Verkochte bestaande koopwoningen waren in mei gemiddeld 1,8 procent goedkoper dan in mei 2010. De prijsdaling is iets kleiner dan in april, toen de verkoopprijzen 2,1 procent lager waren dan een jaar eerder.
Het aantal gemeenten dat starters op de woonmarkt een starterslening biedt, neemt flink af. Sinds 1 juni hebben nog maar 143 gemeenten een dergelijke regeling. Op 1 januari ging het nog om 194 gemeenten.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.