MijnFintool

Home Dossiers woningbouw 1 tot 25 van 32

Staat van de Volkshuisvesting 2024

De Staat van de Volkshuisvesting is een jaarlijkse uitgave van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening die laat zien hoe de volkshuisvesting in Nederland zich jaarlijks ontwikkelt. De rapportage gaat in op de bouw, betaalbaarheid en kwaliteit van de woningvoorraad.

Wegomlegging geen oplossing

Straatje erbij, het kleinschalig woningen bouwen aan de randen van de bebouwde kom, wordt steeds vaker geopperd als oplossing voor de woningbouwopgave in Nederland.

Verkenning landelijke aanpak optoppen van woningen van start

Overheden, woningcorporaties en marktpartijen slaan de handen ineen om grotere aantallen nieuwe woningen te bouwen door op te toppen. Optoppen, het bouwen op platte daken van bestaande woningen, gebeurt nu nog op kleine schaal, maar heeft veel potentie. Het kan 100.000 nieuwe woningen opleveren. Om optoppen te stimuleren presenteert minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) vandaag de Landelijke aanpak optoppen. Hierin staan schaalvergroting, standaardisatie en het beter faciliteren van optopprojecten centraal.

Staat van de Volkshuisvesting 2023

Minister De Jonge stuurde de Tweede Kamer de Staat van de Volkshuisvesting 2023 en het Jaarverslag Wet op de huurtoeslag.
Nieuws
6 nov 2023

Woningen door transformaties in 2022

In 2022 zijn er 9,6 duizend woningen ontstaan uit transformaties van niet-woningen, zoals kantoren en winkels. Daarmee ligt het aantal woningtransformaties sinds 2015 voor het eerst onder de 10 duizend.

Woningtekort neemt toe

Het woningtekort stijgt dit jaar van 3,9% naar 4,8%. De Primos-prognose laat zien dat per 1 januari 2031 het aantal huishoudens met 110.000 naar verwachting meer zal stijgen dan in de vorige prognose werd verwacht.

Voortgang woningbouw: doorbouwen in veranderende omstandigheden

Kansrijke locaties voor woningbouw krijgen alle hulp om tóch te starten, ondanks de economische tegenwind. Dit blijkt uit de voortgangsrapportage Woningbouw en de terugblik op de dit voorjaar gesloten woondeals, die de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge op maandag 22 mei heeft aangeboden aan de Tweede Kamer. Inzet van de minister is om snel te (blijven) bouwen wat al vergund is én snel te vergunnen wat op korte termijn gebouwd kan worden. Daarnaast zet hij een extra stap om de verwachte dip in de woningbouw te beperken en voortgang te forceren.

Kamervragen 'Aanpak woningnood op drijfzand'

Minister De Jonge gaf antwoord op Kamervragen over het bericht ‘Aanpak woningnood op drijfzand: planning 1,2 miljoen huizen is wensdenken’.

Kamervragen over artikel dat de woningbouw naar nul gaat door nieuwe wet

Minister De Jonge gaf antwoord op Kamervragen over het artikel ‘Woningbouw naar nul door nieuwe wet’. Hij stelt dat er onder de Omgevingswet geen sprake is van een aanscherping in de methodiek voor het betrekken van spoorgeluid bij het bepalen van het gecumuleerde geluid.

Voor bijna 66 duizend nieuwbouwwoningen vergunning afgegeven in 2020

In 2020 werd voor bijna 66 duizend nieuw te bouwen woningen een vergunning afgegeven. Dat is bijna 14 procent meer dan in 2019. De totale bouwkosten van de vergunde woningen waren bijna 19 procent hoger dan een jaar eerder. De omzet van de bouwsector was in 2020 ruim 2 procent hoger dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de bouw.
Nieuws
17 feb 2021

VEH ondertekent plan bouw miljoen woningen

In de komende tien jaar moeten minimaal 1 miljoen woningen worden gebouwd tegen de schrijnende woningnood. Vereniging Eigen Huis is een van ondertekenaars van de Actieagenda Wonen die dit voor elkaar moet krijgen.
Nieuws
19 jan 2021

Agglomeratie-effecten

In een CPB publicatie wordt ingegaan op stedelijk bouwen, agglomeratie-effecten en woningprijzen.

Kamervragen over vraag naar woningen

Minister Ollongren gaf antwoord op schriftelijke vragen over de vraag naar woningen.

Rapportage Expertteam Woningmarkt 2019

Het Expertteam Woningbouw is een van de andere instrumenten uit de gereedschapskist van het Rijk. Dit team van circa 30 experts kan op verzoek gemeenten bijstaan bij lokale vraagstukken op het terrein van woningbouw of gebiedsontwikkeling.
Nieuws
5 jun 2020

Stimulans voor woningmarkt

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) benoemt een aantal crisismaatregelen voor de Nederlandse bouwsector. Meest effectief zijn maatregelen die financieringsproblemen voor starters oplossen, verruiming bieden bij het ruimtelijk beleid en het mogelijk maken om tijdelijk op voorraad woningen te bouwen via een publiek opkoopfonds.

Kamervragen woningbouw

Minister van Veldhoven gaf antwoord op Kamervragen over "stilgevallen woningbouw en 'ruimte zat in Nederland'.

Vragen en antwoorden over stikstofmaatregelen: woningbouw

In een Kamerbrief worden vragen en antwoorden gegeven na de kabinetsmaatregelen van 13 november. Naast het snelheidslimiet verlagen naar 100 km/u en het aanpassen van veevoer om de hoeveelheid stikstof te verminderen, wordt ook ingegaan op de woningbouw (zie selectie hieronder).

Juridische mogelijkheden voor flexibele woningbouw

De ontwikkeling van prefab-woningen en andere flexibele woonvormen krijgt een stimulans. Zo komt er een vrijstelling van de verhuurderheffing en kunnen gemeenten voor het toewijzen van locaties langer afwijken van het bestemmingsplan. Dat schrijft minister Ollongren aan de Tweede Kamer.
Getoond 1 tot 25 van 32. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1