MijnFintool

Home Dossiers woningcorporaties 1 tot 25 van 39

Huurverlaging 2024 voor huurders met lager inkomen (internetconsultatie)

Huurders die een laag inkomen hebben en die van een sociale huurwoning van woningcorporatie huren, krijgen in 2024 recht op huurverlaging. Dat geldt als zij meer huur dan €550 per maand betalen.

Wetsvoorstel tot wijziging van het saneringskader in de Woningwet

In dit wetsvoorstel wordt een wijziging van de Woningwet voorgesteld met het oog op het verbeteren van het saneringskader voor toegelaten instellingen, beter bekend als woningcorporaties. De voorgestelde wijzigingen hebben betrekking op het stroomlijnen, verduidelijken en transparanter maken van het proces van saneringsaanvragen.

Belastingdienst mag inkomensgegevens van huurders niet verstrekken aan verhuurders

De Belastingdienst mag inkomensgegevens van huurders van sociale huurwoningen niet verstrekken aan hun verhuurders als deze daarom vragen. Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 3 februari 2016. Een huurder verzette zich bij de staatssecretaris van Financiën tegen de verstrekking van zijn inkomensgegevens aan de verhuurder. Volgens de staatssecretaris is verzet echter niet mogelijk, omdat de Belastingdienst sinds 2013 wettelijk verplicht zou zijn om inkomensgegevens te verstrekken aan verhuurders van sociale huurwoningen om 'scheefwonen' tegen te gaan.

Daling aantal huisuitzettingen

In 2014 was sprake van huisuitzetting van bijna 5.900 huishoudens. Een daling van 15% ten opzichte van 2013, meldt Aedes naar aanleiding van een enquête onder 180 woningcorporaties. Het aantal huurders dat in de financiële problemen komt blijft wel stijgen, waardoor de betalingsachterstanden bij woningcorporaties toenamen tot zo’n 350 miljoen euro. (zie ook download monitor).

Corporaties verplicht om vaker een betaalbare huurwoning aan te bieden

De bepaling dat woningcorporaties sociale huurwoningen met een huur onder de zogeheten aftoppingsgrens met “voorrang” moeten toewijzen aan huishoudens met recht op huurtoeslag maakt plaats voor een wettelijke norm. Dit moet de trend doorbreken dat een groeiende groep huurtoeslagontvangers een te dure huurwoning krijgt toegewezen. Corporaties die niet voldoen aan de nieuwe eis riskeren een boete.
Nieuws
28 aug 2014

Kamervragen naar aanleiding van uitgevoerde stresstest derivaten woningcorporaties

Antwoorden van minister Blok (Wonen & Rijksdienst) op Kamervragen van de algemene commissie voor Wonen en Rijksdienst over de uitgevoerde stresstest derivaten woningcorporaties, peildatum ultimo 2013 door het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV).
Nieuws
14 okt 2013

Kamerbrief over het mislukken van het overleg over directe huurtoeslagbetaling aan woningbouwcorporaties

Staatssecretaris Weekers (Fin) stuurt mede namens de minister voor Wonen en Rijksdienst de antwoorden van de leden Groot, Monasch en Omtzigt over het mislukken van het overleg over directe huurtoeslagbetaling aan woningbouwcorporaties.
Nieuws
14 okt 2013

Huurtoeslag vanaf december rechtstreeks naar huurder

De gesprekken tussen Aedes (vereniging van woningcorporaties) en de Belastingdienst over het alsnog mogelijk maken van rechtstreekse uitbetaling van huurtoeslag aan woningcorporaties hebben geen werkbaar alternatief opgeleverd. De huurtoeslag wordt daardoor vanaf december 2013 rechtstreeks overgemaakt aan de huurder.

Inkomensafhankelijke huurverhoging: Veel gestelde vragen en antwoorden

De vereniging van woningcorporaties heeft in een 'vraag en antwoord' overzicht een document samengesteld over de inkomensafhankelijke huurverhoging. In een pdf (download) van 3 pagina's de vragen en antwoorden, o.a.: Wanneer wordt een inkomensverklaring verstrekt? Waarvoor mag de verhuurder de inkomensverklaring gebruiken? Hoe kan de huurder bezwaar maken?

Koopgarantwoningen verkopen ook op lastige woningmarkt

In 2012 zijn er 4.900 woningen met Koopgarant verkocht door 170 woningcorporaties en ontwikkelaars. Dit betekent een daling van 10% ten opzichte van 2011. De crisis op de woningmarkt heeft nu ook het aantal transacties met Koopgarant beïnvloed. De daling trad vooral op bij nieuwbouwwoningen. De verkoop van bestaande Koopgarantwoningen bleek gelijk. Het aantal terugkopen van Koopgarantwoningen in 2012 bedroeg 1.200.

Stijging aantal huisuitzettingen in 2012

Woningcorporaties zijn in 2012 bij 6.750 huishoudens overgegaan tot huisuitzetting. Dat is ruim 10 procent meer dan in 2011. Corporaties merken dat huurachterstanden toenemen door de economische crisis, waardoor de stijging van huisuitzettingen niet te voorkomen is. In een tabel is het aantal huisuitzettingen per jaar naar reden beschikbaar (zie link).

Belastingdienst opent webportaal inkomensverklaringen

De Belastingdienst heeft vanaf maandag 18 maart 2013 een webportaal, waar woningcorporaties inkomensverklaringen voor de inkomensafhankelijke huurverhoging kunnen opvragen

Goedkope corporatiewoningen voor de lagere inkomens

Begin 2010 waren er bijna 6,7 miljoen bewoonde woningen in Nederland, waaronder 3,8 miljoen koopwoningen en 2,1 miljoen corporatiewoningen. Bijna een miljoen corporatiewoningen hadden een WOZ-waarde lager dan 150 duizend euro. Dat aantal is bijna drie keer zo hoog als het aantal koopwoningen in die prijsklasse in 2010.

NOS-onderzoek bevestigt noodzaak investeringsstop

Woningcorporaties zijn genoodzaakt fors te bezuinigen op hun aanstaande investeringen in onder meer nieuwbouw en onderhoud. Driekwart van de corporaties gaat de huren maximaal verhogen. Dat meldde de NOS. De NOS hield een enquête over de gevolgen van het regeerakkoord voor woningcorporaties, waaraan ruim 150 corporaties meededen.
Nieuws
13 dec 2012

Brinkman: 'Corporaties leggen erg makkelijk stil'

Corporaties leggen nieuwbouwprojecten stil om Den Haag te dwingen het nieuwe huurbeleid terug te draaien. Dat vindt voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland. Hij roept de corporaties op hun ‘politieke strijd’ te staken, die “over de rug van de bouwsector wordt uitgevochten”.

Huurders mogelijk gedupeerd door fout energielabel

Tienduizenden huurders betalen mogelijk te veel huur doordat hun woning een verkeerd energielabel heeft. Keuringen zijn lange tijd slecht uitgevoerd en nog steeds zijn er misstanden, zeggen keuringsbedrijven tegen het AD.

Limburg: Essent-geld gebruiken voor woningmarkt

De provincie Limburg wil met ruim 1 miljard euro aan Essent-gelden de woningmarkt in beweging krijgen. Hiervoor zijn zij plannen aan het maken. Door geld uit te lenen aan corporaties die sloop en nieuwbouwplannen hebben in krimpgebieden, hopen zij de woningmarkt op gang te helpen. Het gaat dan om corporaties die deze leningen niet bij de banken kunnen krijgen.
Nieuws
30 aug 2012

Veel tips over fraude bij woningcorporaties

Het Meldpunt Integriteit Woningcorporaties heeft sinds april 2009 ruim 450 meldingen ontvangen. Daarvan zijn 25 overgedragen aan de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Nieuws
22 aug 2012

Sociale huurwoning fors duurder

De prijzen van sociale huurwoningen zijn het afgelopen jaar met 20 procent gestegen. Dit staat in het rapport ‘Stop de Donnerhuren’ van de Huurdersvereniging Amsterdam en de Woonbond.

Toch extra huurverhoging voor middeninkomens

Verhuurders mogen de huur met 1% bovenop de inflatie verhogen voor huishoudens met een inkomen tussen 33.000 en 43.000 euro. De ministerraad heeft met deze wetswijziging ingestemd op voorstel van minister Spies (BZK), mede namens minister Opstelten (VenJ) en staatssecretaris Weekers (Financiën).
Nieuws
28 aug 2012

Doorstroming sociale huur stokt

Het aantal sociale huurwoningen dat vrijkomt, is vorig jaar opnieuw gedaald. Dat blijkt uit een onderzoek van de NOS.

Plan woningmarktpartijen openbaar

De gisteren uitgelekte plannen voor de woningmarkt door Vereniging Eigen Huis, huurdersorganisatie Woonbond, de branchevereniging van woningcorporaties Aedes en de makelaarsorganisaties NVM, VBO en VastgoedPro zijn bekend.
Nieuws
28 aug 2012

Hogere buffers voor corporaties

Woningcorporaties moeten hogere buffers aanhouden om beter bestand te zijn tegen financiële debacles. De hele sector - 389 woningcorporaties – moet een half miljard euro tot 625 miljoen euro reserveren. Nu is dat zo’n 125 miljoen euro.
Nieuws
30 aug 2012

Huurverhoging niet mogelijk door Belastingdienst

Veel woningcorporaties kunnen de aangekondigde verhoging van de huur niet invoeren omdat ze niet weten wat het inkomen is van veel huurders vanwege de gebrekkige informatie van de Belastingdienst.
Nieuws
30 aug 2012

Deel corporaties tegen huurverhoging scheefhuurders

Minstens een op de zes woningcorporaties zegt de huur van huurders met een hoog inkomen niet extra te willen verhogen met 5%. Dat blijkt uit een onderzoek van de NOS onder 300 woningcorporaties.
Getoond 1 tot 25 van 39. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1