MijnFintool

Home Dossiers woningwaarde 1 tot 25 van 40

Koopwoningen oktober 2024

In oktober 2024 waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 11,5 procent hoger dan in oktober 2023. Dat is de grootste stijging in ruim twee jaar. Ten opzichte van september 2024 stegen de prijzen in oktober met 0,8 procent.

Bestaande bouw september 2023

In september 2023 waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 3,5 procent lager dan in september 2022. De prijsdaling is opnieuw kleiner dan een maand eerder. Ten opzichte van augustus 2023 stegen de prijzen met 0,6 procent.
Nieuws
28 dec 2021

Verduidelijking woningwaardegrens

Sinds 1 april 2021 geldt voor toepassing van de startersvrijstelling in de overdrachtsbelasting een woningwaardegrens. Deze houdt in dat het totaal van de waarde van de woning of rechten waaraan deze is onderworpen en tot die woning behorende aanhorigheden niet hoger mag zijn dan thans € 400.000. Het UB BRV bepaalt dat onder het begrip «waarde» in de zin van die woningwaardegrens moet worden verstaan de waarde per verkrijging eventueel vermeerderd of verminderd met in de WBR genoemde elementen.
Nieuws
27 okt 2021

Toename niet-financiële bezittingen in Nederland

De niet-financiële bezittingen in Nederland zijn in 2020 voor het vijfde jaar op een rij toegenomen en kwamen uit op 4,2 biljoen euro. De toename is het grootst bij woningen (inclusief grond onder woningen). Dit is vooral toe te schrijven aan de stijgende huizenprijzen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Financieringslasten hoger dan besparing energierekening

In dit onderzoek gaat het om de gemiddelde kosten voor een individuele eindgebruiker van het aardgasvrij maken van verschillende woningtypen door middel van verschillende warmtestrategieën. Wel hebben energiebesparende maatregelen een gunstige invloed op de woningwaarde.

Besluit overdrachtsbelasting

In een besluit zijn een aantal goedkeuringen opgenomen voor de toepassing van een verlaagd tarief (2%) of de startersvrijstelling.
Nieuws
25 mei 2021

Risicorapportage Financiële markten 2021

Het Nederlandse financiële stelsel is vooralsnog stabiel genoeg om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Mede door de goede uitgangspositie van voor de crisis en dankzij het steunbeleid van de overheid zijn de risico’s beperkt. Dat concludeert het Centraal Planbureau in de jaarlijkse Risicorapportage Financiële Markten.
Nieuws
26 mrt 2021

Kamervragen over taxaties voor huizenbezitters

Minister Hoekstra stuurde de Tweede Kamer antwoorden op Kamervragen over taxaties voor huizenbezitters.

Eerste Kamer stemt in met Belastingplan 2021

De Eerste Kamer heeft dinsdag in ruime meerderheid ingestemd met het Belastingplan 2021 en een aantal daaraan verwante wetsvoorstellen.
Nieuws
31 jul 2020

Huizenprijzen juni 2020

Bestaande koopwoningen waren in juni 7,6 procent duurder dan in juni 2019. De prijsstijging is nagenoeg hetzelfde als in de voorgaande maand. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.
Nieuws
13 sep 2019

Forse stijging WOZ-waarde van woningen

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is in 2019 voor het vierde jaar op rij gestegen. Op 1 januari 2019 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde 248 duizend euro per woning, 7,8 procent meer dan een jaar eerder. Dat is de hoogste waarde ooit en de hoogste stijging sinds jaren. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Nieuws
3 mei 2019

Taxateur overschrijdt grens in verzet tegen wenswaarde

Klager wil zijn huis laten taxeren vanwege een verbouwing, maar vindt de marktwaarde van de taxateur te laag. Hij vraagt om een aangepaste taxatie. De taxateur maakt een 2e rapport met een aanpassing van de waarde na verbouwing.

Marktontwikkelingen WOZ-waarde

Veel eigenaren van woningen zijn benieuwd naar het verschil van de nieuwe WOZ-waarde ten opzichte van de vorige en ten opzichte van de gemiddelde waardeontwikkeling.

Verhoging WOZ-waarde ook mogelijk voor lopende procedures van vòòr 1 oktober 2015

De wetswijziging van 1 oktober 2015 die het mogelijk maakt een door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde te verhogen, is ook van toepassing op lopende procedures van vóór die datum. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. De wetswijziging heeft onmiddellijke werking omdat niet in specifiek overgangsrecht is voorzien.
Nieuws
21 apr 2017

Prijsstijging koopwoningen

Bestaande koopwoningen waren in maart 7,3 procent duurder dan in maart 2016. Dat is de hoogste prijsstijging na maart 2002. Sinds juni 2013 is sprake van een stijgende trend van de huizenprijzen. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Raadplegen WOZ-waarden

Sinds 1 oktober 2016 zijn de WOZ-waarden van woningen openbaar. Via het WOZ-waardeloket kunt u WOZ-waarden van woningen raadplegen.
Nieuws
10 mrt 2015

De effecten van gedwongen verkopen op huizenprijzen

Sinds de kredietcrisis van 2008 zijn de huizenprijzen in Nederland sterk gedaald. Huiseigenaren die vanwege bijvoorbeeld een echtscheiding, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid hun huis moesten verkopen, werden daardoor steeds vaker geconfronteerd met een restschuld. Het CPB heeft de effecten van gedwongen verkopen op huizenprijzen in Nederland onderzocht, zie 'Discussion paper', engelstalig.

Onderzoeksrapporten betreffende waardeontwikkeling woningen bevingengebied

Het rapport ‘De ontwikkelingen op de woningmarkt rond het Groningenveld: actualisatie 1e en 2e kwartaal 2014’, laat zien dat er in de eerste 2 kwartalen van 2014 geen sprake is van significante waardedaling in het risicogebied ten opzichte van de referentiegebieden. Wel zijn er duidelijke aanwijzingen dat de woningmarkt in het risicogebied zich minder gunstig ontwikkeld heeft.
Nieuws
11 aug 2014

De waarde van een bouwstijl

Uit de studie ‘De waarde van Stijl’ (PBL / ASRE) blijkt dat woningbezitters bereid zijn meer te betalen voor dit type architectuur en de associaties die daarmee zijn verbonden.

Nederland telt 31 duizend miljoenenwoningen

Calcasa onderzocht de Nederlandse markt van miljoenenwoningen. Nederland telt 31.000 woningen van 1 miljoen of meer in Nederland. Daarmee is het aantal miljoenenwoningen met 6,1% gedaald het afgelopen jaar. Een miljoenenwoning is nu gemiddeld 1,3 miljoen euro waard. Dit is een waardedaling van 1,1% ten opzichte van vorig jaar.

Aantal miljoenenhuizen daalt met 30 procent

Het aantal woningen, met een waarde van een miljoen euro of meer, is in 2012 met 30 procent gedaald. Het aantal miljoenenwoningen nam met 12.000 af naar 28.917 huizen.

Huiseigenaar overschat de waarde

Nederlandse huiseigenaren schatten de waarde van hun eigen woning te hoog in. Daar staat tegenover dat de helft van de woningbezitters wel denkt dat Nederlandse koopwoningen te duur zijn.

Fitch: huizenprijzen dalen 7%

Kredietbeoordelaar Fitch verwacht dat de Nederlandse huizenprijzen verder zullen dalen met ongeveer 7%, vanwege de verslechterende macro-economische situatie. De huizenprijzen komen zodoende 18% onder de piek van 2008 en rond het niveau van 2004.

Prijsdaling koopwoningen stuk groter

Verkochte bestaande koopwoningen waren in november gemiddeld 3,3 procent goedkoper dan in november 2010. De prijsdaling was beduidend groter dan die in oktober, toen de verkoopprijzen 2,8 procent lager waren dan een jaar eerder. Dit blijkt uit de cijfers van het CBS en het Kadaster.

Woningen gemiddeld 4 procent in waarde gedaald

Gemiddeld zijn de prijzen van woningen in Nederland in de afgelopen drie jaar met 4 procent gedaald. Dit blijkt uit onderzoek van Calcasa, dat gespecialiseerd is in de waardering van onroerend goed.
Getoond 1 tot 25 van 40. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1