De Woonbond wil schikken met de Belastingdienst en verhuurders zodat huurders die ten onrechte te veel huur hebben betaald hun geld terug kunnen krijgen en de huren omlaag gaan. De extra hoge huurverhoging die middeninkomens de afgelopen drie jaar hebben gekregen, zijn onrechtmatig, omdat het verstrekken van inkomensgegevens in strijd was met privacy wetgeving. Dat bleek recentelijk uit een uitspraak van de Raad van State.
De Eerste Kamer is akkoord gegaan met de gluurverhoging. De Woonbond ziet de wetgeving als onrechtvaardig en moeilijk uitvoerbaar en blijft zich er tegen verzetten. De Woonbond voorziet dat tienduizenden huurders bezwaar zullen maken.
Een drietal belangenorganisaties roept het kabinet opnieuw op om het vertrouwen in de woningmarkt te herstellen. FNV In Beweging, Vereniging Eigen Huis en de Woonbond pleiten onder meer voor het afschaffen van de verhuurderheffing en de aflossingsplicht voor nieuwe hypotheken.
De geplande extra huurverhogingen bedreigen de betaalbaarheid van huurwoningen voor lage en middeninkomens. In combinatie met andere bezuinigingen raken huurders in zeven jaar tijd bijna tien procent van hun koopkracht kwijt. FNV en Woonbond willen daarom een betaalbaarheidscheck op de consequenties van extra huurverhogingen.
De Nederlandse Woonbond vraagt de Eerste Kamer per brief om het wetsvoorstel te verwerpen dat een gluurverhoging van 5% mogelijk maakt voor huurders met een inkomen van meer dan 43.000 euro. De senatoren bespreken het wetsvoorstel op 19 juni.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.