MijnFintool

Home Dossiers woonlasten 1 tot 25 van 54

NHG publiceert tweede editie Woonlastenmonitor

NHG heeft de tweede editie van de pilot Woonlastenmonitor gepubliceerd. De monitor geeft inzicht in het sentiment rondom de betaalbaarheid van woonlasten onder woningeigenaren met een hypotheek in Nederland. Terwijl het cijfermatig goed lijkt te gaan in Nederland, laten de bevindingen uit de Woonlastenmonitor een ander beeld zien.

Huishoudens betalen fors meer

Een huishouden met een eigen woning betaalt dit jaar gemiddeld 1.670 euro, 7,6 procent meer dan vorig jaar. Daarvan gaat 994 euro naar de gemeente, 201 euro naar de provincie en 475 euro naar het waterschap.

TRHK 2024 (1)

In een paar items gaan we in op de Tijdelijke Regeling Hypothecair Krediet 2024. Waar men tot 2024 nog redelijk eenvoudig de maximale hypotheek op een rekenmachine kon uitrekenen, zal men nu heel lang bezig zijn op een rekenmachine. Of met software aan de slag moeten. Of met de op 16 januari op Fintool te plaatsen excelsheet.

Stijging woonlasten 2023

Huishoudens met een koopwoning betalen dit jaar in de grote gemeenten 6,0 procent meer aan gemeentelijke woonlasten. Voor huurders is deze stijging met 3,2 procent veel lager.

WoonOnderzoek Nederland 2021

Het onderzoek geeft al decennia lang inzicht in de woonsituatie van huishoudens, tevredenheid, verhuiswensen en woonlasten. Het meest recente WoON-onderzoek brengt de periode 2018-2021 samenhangend in beeld.

Atlas Lokale Lasten 2022

In 2022 betalen huishoudens meer aan gemeente, provincie en waterschap dan in 2021. Een huishouden met een eigen woning betaalt dit jaar gemiddeld 1.486 euro, 2,9 procent meer dan vorig jaar. Huurders zijn in 2022 gemiddeld 893 euro kwijt aan lokale lasten, .1,9 procent meer dan vorig jaar. Dit blijkt uit de Atlas van de Lokale Lasten die het Centrum voor Onderzoek van de Lagere Overheden (COELO).

Woningeigenaar betaalt gemiddeld 4 procent meer aan gemeente, provincie en waterschap

Een huishouden met een eigen woning betaalt dit jaar gemiddeld 1.361 euro, 3,9 procent meer dan vorig jaar. Daarvan gaat 811 euro naar de gemeente, 188 euro naar de provincie en 362 euro naar het waterschap. Met de Lokale Lasten Calculator kunt u zelf uw woonlasten berekenen.
Nieuws
2 sep 2020

AFM pleit voor beperking ruimte maximale hypotheek

Het verminderen van de financiële kwetsbaarheid van huishoudens is een belangrijk uitgangspunt bij het vaststellen van de leennormen voor 2021. De coronacrisis en de daarmee samenhangende recessie onderstrepen het belang van prudente leennormen. In reactie op het wijzigingsvoorstel van de tijdelijke regeling hypothecair krediet 2021, doen de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) de ministeries van Financiën en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties enkele aanbevelingen om tot meer inkomensbuffers op huishoudniveau te komen.

Woonlastenneutraal koopwoningen verduurzamen

Uit onderzoek naar de kosten en opbrengsten van de verduurzaming van eigen woningen concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving dat woonlastenneutraliteit voor vrijwel geen enkele eigenaar-bewoner haalbaar is. Voor de meeste huiseigenaren is afwachten op lagere investeringskosten of betere regelingen de aantrekkelijkste optie.
Nieuws
10 jun 2020

Woonlasten eigen woning minder zwaar dan van huurwoning

In april en mei 2020, tijdens de coronacrisis, gaven 3 op de 100 mensen aan schulden te moeten maken en 9 op de 100 meldden dat het huishouden spaartegoeden moest aanspreken. Dat is vergelijkbaar met 2019. Toen zeiden 3 op de 100 mensen dat hun huishouden schulden moest maken en 11 op de 100 dat ze een beroep op spaargeld moesten doen. Dit blijkt uit de publicatie Materiële Welvaart in Nederland 2020, waarin het CBS de meest actuele gegevens presenteert van de financiële situatie van huishoudens en personen.

Sterkste stijging gemeentelijke woonlasten sinds 2007

De gemeentelijke woonlasten stijgen dit jaar aanzienlijk sterker dan de inflatie. Huurders betalen 5,1 procent meer, eigenaar-bewoners 4,3 procent. De afvalstoffenheffing stijgt met 5,9 procent sterk doordat veel gemeenten nu pas de verhoging van een rijksbelasting in 2019 doorberekenen. De ozb stijgt met 4,0 procent relatief sterk door onder meer tekorten op het sociaal domein.

Onvolledige informatie over netto maandlasten verstrekt

Een Consument heeft bij Kifid hoger beroep aangetekend vanwege o.a. overkreditering en ontoereikende informatie in de hypotheekofferte. Als gevolg daarvan is Consument in betalingsproblemen gekomen.

Kamerbrief over leennormen 2020

Minister Ollongren informeerde de Tweede kamer over de hypothecaire leennormen die per 1 januari 2020 in werking treden.

Hoe gaan mensen om met hoge woonlasten?

Een kwart van de huurders in Nederland, ruim 800.000 huishoudens, betaalt zulke hoge woonlasten dat zij te weinig geld overhouden om alle andere kosten voor levensonderhoud te kunnen betalen. Tot deze conclusie komt het Nibud naar aanleiding van het uitbrengen van twee rapporten over woonlasten.

Introductie benchmark woonlasten in 2020

Het Rijk heeft met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) afgesproken dat vanaf 2020 een benchmark woonlasten wordt ingevoerd om jaarlijks de ontwikkeling van de lokale lasten inzichtelijker te maken. De verwachting is dat met de geïntroduceerde vergelijking en de versteviging van het lokale debat de benchmark een effectiever instrument is om de gematigde lastenontwikkeling te borgen.
Nieuws
4 apr 2019

Woonquote blijft gelijk

De woonquote, de totale woonlasten als percentage van het besteedbaar inkomen, komt in 2018 voor huurders gemiddeld uit op 38,1. Eigenaren besteden in 2018 met gemiddeld 29 procent een kleiner deel van hun besteedbaar inkomen aan wonen. Dit meldt het CBS.

Geen aansprakelijkheid hypotheekadviseur volgorderisico huiseigenaar

Door de tegenvallende duur en opbrengst van de verkoop van de oude woning ontstonden dubbele lasten en een lagere overwaarde. De huiseigenaar stelt de hypotheekadviseur aansprakelijk en is in hoger beroep gegaan. De huiseigenaar stelt dat de hypotheekadviseur "... onrechtmatig want in strijd met de zorgplicht dan wel in strijd met de tussen partijen gesloten overeenkomsten dan wel in strijd met hetgeen betamelijk is handelden jegens huiseigenaar...".

Stijging gemeentelijke woonlasten door hogere rijksbelasting

De gemeentelijke woonlasten stijgen dit jaar forser dan voorgaande jaren doordat het rijk de afvalstoffenbelasting met 139 procent verhoogt. Gemeenten rekenen die extra kostenpost door aan hun inwoners. Huurders betalen dit jaar 5,4 procent meer, eigenaar-bewoners 4,3 procent. . Dit blijkt uit het rapport Kerngegevens Belastingen Grote Gemeenten 2019, dat is opgesteld door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen.

Zijn huurders slechter af dan huizenbezitters?

Minister Ollongren stuurde de Tweede Kamerde antwoorden op de schriftelijke vragen over de het bericht dat huurders slechter af zijn dan huizenbezitters.

Rechtspraak: einde samenlevingscontract, van wie is spaarpolis?

In hoger beroep is in geschil wie aanspraak maakt op de spaarpolis die is verpand aan de hypotheek op de gemeenschappelijke woning.

Huurders groot deel inkomen kwijt aan woonlasten

Huurders van sociale huurwoningen (maandhuur tot 710 euro) besteden een groot deel van hun inkomen aan woonlasten, zowel bij verhuurders in de commerciële sector als bij woningcorporaties. Voor huurders van een corporatiewoning is dit 31,2%. In de commerciële sector is dat 31,7%. De woonlasten bestaan uit de huur (verminderd met de huurtoeslag), het energie- en waterverbruik, de lokale lasten en de waterschapslasten.
Kennis
28 feb 2018

Rekenmodel vergelijking huur en hypotheeklasten en inflatie

Rekenmodel - alleen voor abonnees
De bruto hypotheeklasten blijven bij een vastgezette rente gelijk. Met een huurwoning stijgt de huur jaarlijks. In dit rekenmodel is een vergelijking gemaakt tussen de gelijkblijvende hypotheeklast en de stijgende huur. Ook is inzichtelijk gemaakt wat de hypotheeklasten na inflatie zijn, afgezet tegen de gestegen huurlast na inflatie.
Nieuws
10 jul 2017

Meer mogelijkheden voor maatwerk bij hypotheken voor senioren

Voor kortlopende hypotheken die volledig worden afgelost, is niet langer de vaak hogere toetsrente het uitgangspunt, maar de contractrente. Dit geeft meer ruimte aan senioren die met het oog op hun pensioen een deel van hun hypotheek versneld willen aflossen. De wettelijke regeling wordt hiervoor aangepast.

Gemeentelijke lasten grote gemeenten dalen

De gemeentelijke woonlasten dalen dit jaar in de grote gemeenten. Huurders betalen 1,0 procent minder. Voor woningeigenaren dalen de lasten 0,2 procent. Dit blijkt uit het rapport Kerngegevens belastingen grote gemeenten 2017, dat is opgesteld door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen.

Twee derde huizenkopers niet volledig voorbereid op werkloosheid of scheiding

Huizenkoper vaak onzeker over toekomstige betaalbaarheid woning
Twee derde van alle huizenkopers geeft aan niet zeker te weten de hypotheeklasten te kunnen blijven dragen in het geval van werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of een relatiebreuk. En bijna één op de zeven respondenten geeft aan dat dit (waarschijnlijk) niet zal lukken. Dit blijkt uit onderzoek van ING. Om dergelijk onheil het hoofd te kunnen bieden, kijkt 32% van de starters naar mogelijkheden om de maandlasten tijdelijk te beperken bij werkloosheid. Voor 18% is dit van belang in het geval van een scheiding. Flexibele hypotheekvoorwaarden zijn voor bijna zes op de tien huizenkopers net zo belangrijk als een lage rente.
Getoond 1 tot 25 van 54. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1