MijnFintool

Home Dossiers woonquote 1 tot 25 van 48

Factsheet Woonlasten van huurders en eigenaar-bewoners

Ongelijkheid tussen huurders en eigenaar-bewoners is een onderwerp op de kennisagenda van de commissie voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Eén van de aspecten daarvan is het verschil in woonlasten en het vermogen dat huishoudens kunnen opbouwen.

Wijzigingsregeling hypothecair krediet 2025 (internetconsultatie)

In de wijzigingsregeling hypothecair krediet 2025 worden de leennormen voor 2025 vastgelegd voor het verstrekken van hypothecair krediet. De wijzigingen zijn beperkt en betreffen vooral verduidelijkingen.

Leennormen 2023

De meeste huishoudens kunnen volgend jaar iets meer lenen, indien rekening wordt gehouden met de verwachte loonstijgingen (..). Vanaf volgend jaar telt voor tweeverdieners het tweede inkomen volledig mee bij het bepalen van de maximale leenruimte.
Nieuws
30 sep 2022

Economisch perspectief voor een grondige renovatie van de woningmarkt

Suggesties van een groep economen en deskundigen voor een samenhangend en evenwichtig pakket aan maatregelen om de knelpunten op de woningmarkt op te lossen.

Wijzigingsregeling hypothecair krediet 2023

De consultatie van de Wijzigingsregeling hypothecair krediet 2023 in verband met de vaststelling van de inkomenstabellen voor 2023 is geopend.

Kamervragen over woningbouwopgave en bevorderen van betaalbaarheid

Minister De Jonge gaf antwoord op vragen over onder meer de woningbouwopgave en het bevorderen van betaalbaarheid.

Starters koopwoning beter af dan huurders

De aanschaf van een eigen woning is financieel vaak zeer aantrekkelijk voor starters. De woonkosten voor koopstarters zijn sinds 2008 systematisch gedaald. Opmerkelijk genoeg geldt dit ook voor de periode 2015-2020 met een sterke stijging van de huizenprijzen. Dat stelt EIB in haar onderzoeksrapport.

Aanpassing huurtoeslag meest effectief om betaalbaarheid te verbeteren

Met een aanpassing van het systeem van de huurtoeslag kunnen lage inkomens veel beter worden bereikt dan nu het geval is en kunnen 170.000 huishoudens uit een situatie met een hoog betaalbaarheidsrisico worden gehaald. Verbetering van de betaalbaarheid voor middeninkomens is het meest effectief en doelmatig te bereiken door de toegang tot de koopmarkt te verbeteren. Dit concludeert het EIB in de studie ‘Betaalbaarheid op de woningmarkt’.
Nieuws
4 nov 2020

AFM Trendzicht 2021

De coronacrisis lijkt de trends en risico’s die al gaande zijn voor de financiële sector te versterken. De aanhoudende lage rente, de voortschrijdende digitalisering en de toenemende aandacht voor verduurzaming zijn daarvan de meest invloedrijke. Dat valt te lezen in Trendzicht, de jaarlijkse analyse van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) met ontwikkelingen die de financiële sector en het toezicht daarop in de komende jaren beïnvloeden.

Advies Financieringslastnormen 2021

Minister Ollongren informeert de Tweede Kamer over de jaarlijkse actualisering van de leennormen voor hypothecair krediet en biedt het NIBUD adviesrapport over de leennormen aan. In dit advies van de NIBUD zijn de financieringslastpercentages berekend voor 2021.

Reactie op vragen wegingsfactoren

Minister I.K. van Engelshoven en minister A. Slob hebben gereageerd op vragen over wegingsfactoren van studieleningen die meetellen voor het verkrijgen van hypotheken.
Nieuws
20 jul 2020

Wijzigingsregeling hypothecair krediet 2021 (internetconsultatie)

De internetconsultatie van de concept-wijzigingsregeling hypothecair krediet 2021 in verband met de vaststelling van de inkomenstabellen voor 2021 en enkele andere aanpassingen is gestart.

Regeling koopsubsidiegrenzen en koopsubsidieplafond 2020

De Wet bevordering eigenwoningbezit (hierna: Wet BEW) bepaalt dat verschillende van de grootheden die worden gebruikt bij het berekenen van de eigenwoningbijdrage (ten behoeve van het in eigendom verkrijgen en vervolgens kunnen blijven bewonen van een woning) bij ministeriële regeling worden vastgesteld of gewijzigd.

7,5x inkomen, geen overkreditering

Een huiseigenaar stelt een geldverstrekker aansprakelijk voor de schade als gevolg van overkreditering. Op basis van het toenmalige inkomen was een hypotheek verstrekt van circa 7,5 keer het inkomen.

Kamerbrief over leennormen 2020

Minister Ollongren informeerde de Tweede kamer over de hypothecaire leennormen die per 1 januari 2020 in werking treden.

PL opnemen in hypothecaire geldlening?

Na eerder een hypothecaire geldlening te zijn aangegaan heeft Consument om een verhoging van deze geldlening gevraagd. Deze werd door de geldverstrekker afgewezen, maar verstrekte wel een PL omdat hiervoor andere acceptatiecriteria gelden.

Wijzigingsregeling hypothecair krediet 2020

De Tijdelijke regeling hypothecair krediet (hierna: de regeling) strekt tot vaststelling van de inkomenscriteria voor het verstrekken van hypothecair krediet en de maximale hoogte van het hypothecair krediet ten opzichte van de waarde van de woning. De regeling wordt op een aantal punten gewijzigd. In een internetconsultatie wordt hier een eerste aanzet toe gemaakt.
Nieuws
4 apr 2019

Woonquote blijft gelijk

De woonquote, de totale woonlasten als percentage van het besteedbaar inkomen, komt in 2018 voor huurders gemiddeld uit op 38,1. Eigenaren besteden in 2018 met gemiddeld 29 procent een kleiner deel van hun besteedbaar inkomen aan wonen. Dit meldt het CBS.

Zijn huurders slechter af dan huizenbezitters?

Minister Ollongren stuurde de Tweede Kamerde antwoorden op de schriftelijke vragen over de het bericht dat huurders slechter af zijn dan huizenbezitters.

Flexibele arbeidsrelatie geeft geen bestendig inkomen (ondanks intentieverklaring)

In een Kifid uitspraak (hoger beroep) wordt een huiseigenaar (deels) schadeloos gesteld vanwege overkreditering.

Kamerbrief leennormen 2019

Minister Ollongren informeerde de Tweede Kamer over de jaarlijkse actualisering van de leennormen.

Verschillen in maximale hypotheek 2017 of 2018

Eerder hebben we een 'kladbloktoets' gepubliceerd. Maar bij gelijke inkomens (2017 en 2018) en een gelijk hypotheekrentepercentages, neemt de maximale hypotheek toe, blijft gelijk, of daalt zelfs. Gaat dat wel goed?

Kladbloktoets maximale hypotheek 2018

Rekenmodel - alleen voor abonnees
Met onderstaand rekenmodel kan een berekening gemaakt worden van de maximale hypotheek vanaf 1 januari 2018. Aan de uitkomsten van het rekenmodel kunnen geen rechten ontleend worden. Acceptatiecriteria geldverstrekker zijn bepalend.

Voorwaarden & Normen NHG 2018

Per 1 januari 2018 gelden voor het verkrijgen van NHG nieuwe Voorwaarden & Normen. Het afgelopen jaar zijn, in samenwerking met de markt, nieuwe proposities ontwikkeld die aantrekkelijk kunnen zijn voor consumenten. In de Voorwaarden & Normen 2018-1 komen deze en andere innovaties terug, waardoor NHG nog beter aansluit op klant- en marktwensen.
Getoond 1 tot 25 van 48. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1