De monitor Wsnp 2023 —?de twintigste meting — laat zien dat de instroom in de Wet schuldsanering natuurlijke personen1 (hierna: Wsnp) iets gestegen is ten opzichte van 2022.
De monitor Wsnp 2022 laat zien dat de instroom in de Wet schuldsanering natuurlijke personen (hierna: Wsnp) nog altijd daalt. Uit het rapport blijkt ook dat de Wsnp nog altijd een zéér effectieve oplossing is voor het oplossen van schulden: in 95% van de regelingen eindigt de Wsnp positief en raken burgers schuldenvrij.
Minister Schouten informeerde de Tweede Kamer over de stand van zaken van de verkorting van de aflosperiode van minnelijke schuldregelingen. Schuldhulpverleners worden opgeroepen om vanaf 1 juli 2023 schuldregelingen met een aflosperiode van 18 maanden voor te stellen aan schuldeisers voor nieuwe minnelijke schuldregelingen.
De Eerste Kamer heeft ingestemd met de wijziging van de Faillissementswet. Dit wetsvoorstel verbetert in de Faillissementswet de doorstroom van de gemeentelijke schuldhulpverlening naar de wettelijke schuldsaneringsregeling natuurlijke personen (Wsnp).
Met een nieuw Convenant Boedelrekening dat per 1 juli 2022 is ingegaan, geven ING, Rabobank en ABN AMRO curatoren en bewindvoerders zekerheid voor het openen van een boedelrekening bij faillissement en WSNP.
De monitor Wsnp 2021 laat zien dat de instroom in de Wsnp nog altijd daalt. Uit de monitor blijkt ook dat de Wet op de schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) een zeer effectieve oplossing is voor schulden: in 94% van de regelingen eindigt de Wsnp positief.
Minister Weerwind stuurde de Koning en de Tweede Kamer het nader rapport (advies van de Raad van State) over het Implementatiewetsvoorstel richtlijn herstructurering en insolventie. Het wetsvoorstel gaat over preventieve herstructureringsstelsels voor kwijtschelding van schuld en beroepsverboden.
Met dit wetsvoorstel worden wijzigingen doorgevoerd in de Faillissementswet (Fw) om te zorgen voor een betere aansluiting tussen het gemeentelijk schuldhulpverleningstraject en de wettelijke schuldsaneringsregeling natuurlijke personen (Wsnp).
In 2020 daalt de instroom in de Wsnp (Wet schuldsanering natuurlijke personen) opnieuw. Bureau Wsnp, onderdeel van de Raad voor Rechtsbijstand, is daarom op 1 mei 2021 een pilot gestart waarbij bewindvoerders Wsnp een toevoeging (gesubsidieerde rechtsbijstand) kunnen aanvragen voor het indienen van een verzoek tot toelating in de Wsnp. Bureau Wsnp hoopt hiermee de doorstroming tussen de Msnp (Minnelijke Schuldsanering natuurlijke personen) en de Wsnp te verbeteren.
In 2020 werden bijna 3 duizend mensen toegelaten tot de wettelijke schuldsanering. Dat is een derde minder dan een jaar eerder en het laagste aantal sinds de start van de Wet schuldsaneringen natuurlijke personen, eind 1998. Er werden relatief veel schuldsaneringen uitgesproken in het noorden van Nederland. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers over de wettelijke schuldsanering van het CBS.
Een BKR geregistreerde [eiser] heeft op 18 december 2008 een kredietovereenkomst afgesloten bij Q voor een bedrag van € 104.000,- ten behoeve van de financiering van de kosten verbonden aan het door hem volgen van de studie aan de B.V. Nationale Luchtvaartschool (hierna: de Luchtvaartschool).
Tegelijkertijd sloot [eiser] een tweede lening bij Q af van € 49.200,- ter financiering van de kosten van rente over de kredieten, de huurkosten en de kosten voor levensonderhoud voortvloeiende uit deze studie.
De nieuwe vtlb-calculator en het bijbehorende rapport van juli 2020 zijn nu beschikbaar. Als de Wsnp op iemand van toepassing is, berekent de bewindvoerder een vrij te laten bedrag. Van dat vrij te laten bedrag moet die persoon rondkomen. Al het inkomen boven het vrij te laten bedrag wordt overgemaakt naar een boedelrekening die de bewindvoerder beheert.
Uit de monitor Wsnp 2019 blijkt weer dat de Wsnp (Wet schuldsanering natuurlijke personen) een goede manier is om problematische schulden op te lossen. 93% van de schuldsaneringen eindigde in 2019 positief. Dit betekent dat deze personen, na (in principe) drie jaar in de Wsnp, schuldenvrij hun leven kunnen voortzetten.
In een eerdere uitspraak van de Hoge Raad is een (onjuiste) rechtsopvatting dat het UWV tijdens de Wsnp mag verrekenen zoals bedoeld in artikel 307 lid 1 Fw gewijzigd.
Een BKR geregistreerde vordert via de Rechtbank Noord-Nederland de verwijdering van een BKR registratie welke ontstaan is als gevolg van een restschuld van de voormalige woning.
Als de Wsnp op iemand van toepassing is, berekent de bewindvoerder een vrij te laten bedrag. Van dat vrij te laten bedrag moet die persoon rondkomen. Al het inkomen boven het vrij te laten bedrag wordt overgemaakt naar een boedelrekening die de bewindvoerder beheert.
Een consument is in 2005 gescheiden en de woning is in 2009 geleverd aan de ex-partner. Echter, er is geen ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid verleend. Op 22 mei 2012 is de wettelijke schuldsaneringsregeling van toepassing verklaard op Consument en op 16 juni 2015 is de schuldsaneringsregeling van Consument bij vonnis van de Rechtbank Noord-Holland beëindigd. Desalniettemin blijft Consument op basis van de hypothecaire geldlening hoofdelijk aansprakelijk voor de restschuld.
Verschillende rechtbanken interpreteren artikel 48 van de Wet op het consumentenkrediet zodanig dat formele aanvragen tot de Wet schuldsanering natuurlijke personen (WSNP) niet ontvankelijk worden verklaard als deze door een private schuldhulpverlenende organisatie worden ingebracht.
De Monitor Wsnp behandelt deze keer, naast de vaste gegevens, aanvullend onderzoek naar de vereenvoudigde procedure, verschillen tussen de rechtbanken bij toelating tot de Wsnp, en het benoemingenbeleid van de rechtbanken.
Door strengere eisen van gemeentes belanden veel mensen met schulden tussen wal en schip. Cijfers tonen aan dat het aantal schuldsaneringen sinds 2012 is gedaald, terwijl het aantal huishoudens in de problemen juist is toegenomen.
De monitor Wsnp is een gezamenlijke publicatie van CBS, Bureau Wsnp en de Raad voor Rechtsbijstand. Met de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) wordt beoogd te voorkomen dat natuurlijke personen tot in lengte van dagen door schuldeisers worden achtervolgd wanneer zij in een problematische financiële situatie zijn terechtgekomen. De Wsnp-monitor omvat een vaste kern van gegevens die jaarlijks geactualiseerd wordt, met daarnaast een aantal per jaar wisselende thema’s.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.