In december 2024 waren er 373 duizend werklozen. Dit is 3,7 procent van de beroepsbevolking, net als in de vier maanden ervoor. Het aantal mensen met betaald werk steeg de afgelopen drie maanden met gemiddeld 12 duizend per maand en bedroeg 9,8 miljoen in december. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
In oktober 2024 waren er bijna 9,8 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar met betaald werk. Dit aantal is in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 11 duizend per maand gedaald.
Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen stelt de premie Ziektewet vast voor degenen die vrijwillig zijn verzekerd voor de Ziektewet. (+ WIA 2025/ WAO 2025/ werkloosheidsverzekering 2025)
In oktober 2024 waren er bijna 9,8 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar met betaald werk. Dit aantal is in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 11 duizend per maand gedaald. Het percentage werkenden kwam hiermee in oktober uit op 72,8.
In september 2024 waren er 377 duizend werklozen. In de afgelopen drie maanden kwamen er gemiddeld 2 duizend per maand bij. Net als in augustus was het werkloosheidspercentage 3,7.
In augustus 2024 waren er 9,8 miljoen mensen met betaald werk. Dit aantal is in de afgelopen drie maanden gedaald met gemiddeld 18 duizend per maand. Hiermee was 73,0 procent van de mensen van 15 tot 75 werkzaam.
In juli waren 370 duizend mensen van 15 tot 75 jaar werkloos. Dat is, net als in mei en juni, 3,6 procent van de beroepsbevolking. Het aantal werklozen is in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 2 duizend per maand afgenomen.
In juni waren 370 duizend mensen van 15 tot 75 jaar werkloos. Dat is, net als in mei, 3,6 procent van de beroepsbevolking. Het aantal werklozen is in de afgelopen drie maanden bijna niet veranderd. Het aantal werkenden nam in deze periode toe met gemiddeld 5 duizend per maand.
Deze wijziging lost een ervaren hardheid op in de manier waarop het dagloon voor de WIA wordt vastgesteld. Het gaat daarbij om WIA-gerechtigden die instromen via de Ziektewet (ZW) na een ziekmelding vanuit de WW.
Het aantal werklozen is in de afgelopen drie maanden afgenomen met gemiddeld 4 duizend per maand. Daarmee waren in mei 367 duizend mensen werkloos, dat is 3,6 procent van de beroepsbevolking.
Op dit moment is de Regeling dienstverlening aan huis (Rdah) van toepassing op arbeidsovereenkomsten tussen budgethouders en pgb-zorgverleners voor doorgaans minder dan vier dagen per week. In de Rdah wordt een aantal arbeidsrechtelijke/sociaal zekerheidsrechtelijke bepalingen uitgezonderd.
Het aantal werklozen is in de afgelopen drie maanden toegenomen, met gemiddeld 2 duizend per maand. In april waren er 375 duizend mensen werkloos, dat is 3,7 procent van de beroepsbevolking.
De groei van de arbeidsparticipatie, die in het laatste halfjaar van 2023 vrijwel onafgebroken doorging, is begin dit jaar tot stilstand gekomen. In maart had 73,2 procent van de mensen van 15 tot 75 jaar betaald werk, dat is hetzelfde percentage als in februari. In januari was de arbeidsdeelname nog 73,4 procent.
In januari waren er 368 duizend mensen werkloos. Het aantal werklozen nam in de afgelopen drie maanden toe met gemiddeld 2 duizend per maand. Hiermee was 3,6 procent van de beroepsbevolking in januari werkloos.
De werkloosheid is in november verder gedaald, naar 3,5 procent van de beroepsbevolking. Het aantal werklozen kwam in november uit op 357 duizend, na een gemiddelde daling van 2 duizend per maand in de voorafgaande drie maanden.
Een totaaloverzicht van knelpunten die in de WW worden ervaren, was er tot op heden nog niet. Dit overzicht is nodig om van daaruit samenhangend te kunnen werken aan verbeteringen in het WW-proces.
De werkloosheid nam in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 6 duizend per maand toe. Daarmee waren er in september 371 duizend werklozen van 15 tot 75 jaar.
De uitkeringslasten van UWV stijgen dit jaar met 3,4 miljard euro, tot ruim 24 miljard euro in totaal. In 2024 stijgen de totale uitkeringslasten met nog eens ruim 2 miljard euro. Dat stelt UWV in de Juninota 2023.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.