De Europese verzekeraar- en pensioentoezichthouder EIOPA start vanaf vandaag een publieke consultatie. Daarin mag iedere burger of organisatie zijn mening geven over EIOPA-advies aan de Europese Commissie voor het opzetten van ‘mijnpensioenoverzichten’ in andere Europese landen, naar Nederlands model. De consultatie loopt tot 8 september. De AFM heeft een leidende rol gespeeld in de totstandkoming van het advies.
Minister Koolmees meldt de uitkomsten van berekeningen van de effecten van de overgang op het nieuwe pensioencontract voor 3 verschillende verzamelingen financieel-economische scenario’s. Het pensioencontract is onderdeel van het pensioenakkoord.
Tevens gaat hij in op de evaluatie van de Wet pensioencommunicatie.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt het belangrijk dat pensioenfondsen hun deelnemers en pensioengerechtigden zo persoonlijk mogelijk informeren als zij pensioenverlagingen doorvoeren.
Het doel van het Besluit is dat het pensioen bij een scheiding uniform en zo eerlijk mogelijk wordt verdeeld. Door op een eenvoudige manier (via Mijnpensioenoverzicht.nl) inzicht te bieden in de gevolgen van een scheiding voor pensioen, kunnen mensen na een scheiding hun financiële planning beter vormgeven. De ene partner ziet niet een te hoog pensioen, en de ander ziet niet een te laag pensioen.
Minister W. Koolmees heeft eerder aangegeven dat de definitie van de reële dekkingsgraad aanpassing behoeft; voortaan moet de risicovrije termijnstructuur (RTS) als rekenrente gebruikt worden om verplichtingen te verdisconteren en kan niet langer het verwachte beleggingsrendement gebruikt worden. Ook licht hij een wijziging van www.mijnpensioenoverzicht.nl toe.
Het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) wordt sinds 2008 voorgeschreven als wettelijk verplicht document dat ieder jaar door pensioenorganisaties aan alle actieve deelnemers wordt verstrekt.
Iedereen die pensioen opbouwt, krijgt vanaf volgend jaar september beter inzicht in de hoogte van de pensioenuitbetaling die hij of zij later kan verwachten. Op mijnpensioenoverzicht.nl worden drie verschillende bedragen toegevoegd; deze zijn berekend volgens een verwacht scenario, een optimistisch en een pessimistisch scenario. In de scenario's is rekening gehouden met mee- of tegenvallende economische ontwikkelingen.
Alle mensen die pensioen opbouwen moeten beter gewezen worden op de kans dat de hoogte van het pensioen kan mee- of tegenvallen. Dat vindt minister Wouter Koolmees. Daarom moeten pensioenfondsen en verzekeraars vanaf volgend jaar niet alleen het verwachte pensioen laten zien, maar ook hoeveel je krijgt als het mee- of tegenvalt.
Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de organisatie achter NHG, heeft de handen ineengeslagen met de markt om het aanvraagproces voor een hypotheek gemakkelijker, sneller, goedkoper en betrouwbaarder te maken. Zowel consumenten als professionals profiteren hiervan.
Het UPO-model voor premieovereenkomsten is op twee onderdelen gewijzigd. Hierdoor krijgen deelnemers een realistischer beeld van hun huidige pensioenopbouw en van wat ze aan pensioen kunnen verwachten. De Pensioenfederatie en het Verbond verwachten van pensioenuitvoerders dat ze de wijzigingen overnemen op het UPO 2017.
Verzekeraars en gevolmachtigden kunnen zich aansluiten op mijnverzekeringenopeenrij.nl, de website waarop de consument binnenkort al zijn verzekeringen kan raadplegen. De website wordt naar verwachting in 2017 gelanceerd voor de consument.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een verkennend onderzoek gedaan naar digitale communicatie onder pensioenverzekeraars. Hieruit volgen goede praktijkvoorbeelden en concrete aanbevelingen voor pensioenuitvoerders.
Werknemers die van baan wisselen, kunnen straks gemakkelijker hun huidige en nieuwe pensioenregeling met elkaar vergelijken. Pensioen 1-2-3, ontwikkeld door de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars, wordt in 2016 beschikbaar gesteld aan iedereen met een nieuw dienstverband.
De Pensioenfederatie heeft een overzicht uitgebracht met daarop de namen van 26 pensioenfondsen die vanaf 1 april dit jaar de pensioenen gaan verlagen en met hoeveel.
Dit jaar voor het eerst is ook een lijst (zie download) samengesteld met pensioenfondsen die dit jaar de pensioenen en/of de pensioenopbouw geheel of gedeeltelijk laten meestijgen met de loon- of prijsontwikkeling.
Een voormalige relatie van mij is een aantal jaar geleden naar het buitenland verhuisd.
Binnenkort wordt hij 65 en heeft hij mij benaderd voor aanvullend advies.
Hoe kan hij het beste achterhalen wat zijn pensioenaanspraken waren? Hij heeft geen Digid-code om via mijnpensioenoverzicht.nl te kijken wat hij heeft opgebouwd.
Het wetsvoorstel pensioencommunicatie zorgt voor pensioeninformatie die consumenten beter in staat stelt een goede financiële planning voor de oude dag te maken.
Dit schrijft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in haar consultatiereactie aan de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Wel vraagt de AFM aandacht voor een goede en snelle uitbreiding van mijnpensioenoverzicht.nl.
De Stichting van de Arbeid (StvdA) heeft aanbevelingen opgesteld voor hoe werkgevers hun werknemers het beste kunnen voorlichten over pensioen en welke tools daarbij behulpzaam kunnen zijn.
In 2012 is www.mijnpensioenoverzicht.nl verder uitgebreid. In het pensioenregister is nu ook te zien hoeveel pensioen voor de ex-partner is bestemd, kan de informatie makkelijker geëxporteerd worden en wordt de informatie van www.pensioenkijker.nl hier ondergebracht.
De website Mijnpensioenoverzicht.nl laat vanaf nu ook zien hoeveel pensioen voor de ex-partner is bestemd. Het betreft het deel van het pensioen waarover bij echtscheiding afspraken zijn gemaakt.
De AFM vindt het van cruciaal belang dat iedere deelnemer overzicht kan krijgen van zijn pensioen. Essentieel daarvoor is het Pensioenregister. Zij hebben daarom onlangs onderzoek gedaan naar de volledigheid en kwaliteit van de getoonde aanspraken op www.mijnpensioenoverzicht.nl.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.