De ernst van de huidige wooncrisis, de noodzaak om de prijs opdrijvende instroom van vermogen aan banden te leggen en de nadelen van de huidige Wet opkoopbescherming en tijdelijke verhuur zijn reden om dit voorstel voor een Wet nationaal opkoopverbod in te dienen.
Tijdens de plenaire vergadering van 15 maart 2022 in de Tweede Kamer zijn diverse moties behandeld. De motie voor het invoeren van een nationale zelfwoonplicht is verworpen.
Een huiseigenaar heeft - in strijd met de koopovereenkomst - de woning toch verhuurd. Op 18 april 2019 heeft de politie een in werking zijnde hennepkwekerij in de verhuurde woning aangetroffen en ontmanteld.
Een huiseigenaar [eiseres] wil in deze zaak worden verlost van de verplichting om haar woning zelf te bewonen en van de verplichting om haar woning eerst aan het Woonbedrijf te moeten aanbieden als zij die zou willen verkopen. Het gaat om zogenoemde kettingbedingen: verplichtingen die ooit door het Woonbedrijf in het leven zijn geroepen en die steeds aan volgende eigenaren van de woning moeten worden overgedragen, op straffe van een boete.
Utrecht hanteert per direct (13-3-2020) een zelfbewoningsplicht en een anti-speculatiebeding voor betaalbare nieuwbouw (tot 307.400 euro) op grond die in bezit is van de gemeente. Dit moet beleggers en speculanten van de woningmarkt weren en de kans vergroten dat woningzoekenden een betaalbare koopwoning vinden.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.