Veel gemeenten hebben geen inzicht in de vergrijzing van hun bevolking en de woningopgave die dat met zich meebrengt. Met een nieuwe online tool hebben ANBO en ActiZ dat voor alle gemeenten in Nederland in kaart gebracht.
De gemiddelde leeftijd waarop jongeren het ouderlijk huis verlaten en zelfstandig gaan wonen is tussen 2006 en 2016 gestegen van 23,6 jaar naar 24,6 jaar. Dat meldt CBS.
In zijn slotrapportage geeft het aanjaagteam (AJT) zijn visie op de stand van zaken van de transitie met betrekking tot wonen en zorg. Het aanjaagteam ziet drie hoofdopgaven. De eerste ligt in de bewustwording bij mensen om zich voor te bereiden om langer thuis te kunnen wonen. Veel mensen zijn nog niet van die verantwoordelijkheid doordrongen. Dit vergt een omslag in denken en doen, waarin overheden en marktpartijen via voorlichting en het ontwikkelen van nieuwe voorzieningen een zinvolle bijdrage kunnen leveren.
Het komt steeds vaker voor dat kinderen weer een tijdje bij hun ouders gaan wonen, na een periode uit huis te zijn geweest. Inmiddels keert een kwart binnen vijf jaar terug naar hun ouders. Onder deze zogenoemde boemerangkinderen zijn wat meer vrouwen dan mannen. Dat meldt CBS.
Senioren vinden het zeer belangrijk om langer thuis te blijven wonen. De 55-plussers met een eigen woning zijn ook bereid (een deel van) de kosten daarvoor te dragen.
Dit blijkt uit de WoonOmnibus, een maandelijks terugkerend onderzoek van USP Marketing Consultancy onder consumenten. Voor dit onderzoek zijn 417 consumenten van 55 jaar en ouder bevraagd. Het is uitgevoerd in opdracht van Uneto-VNI.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.