Het pakket BP 2021 bestaat dit jaar uit acht wetsvoorstellen. In het wetsvoorstel Belastingplan 2021 zijn maatregelen opgenomen die per 1 januari 2021 budgettair effect hebben, zoals maatregelen die raken aan de koopkracht van burgers.
Het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) is een effectieve en rendabele manier om mensen als startende ondernemer uit de bijstand naar de arbeidsmarkt uit te laten stromen.
In een publicatie van SEO is nader onderzoek gedaan.
Dit besluit bevat een goedkeuring waardoor de niet gerealiseerde zelfstandigenaftrek kan worden verrekend met de stakingswinst ingeval de ondernemer in het jaar van zijn overlijden niet voldoet aan het urencriterium.
Het kabinet is met D66, ChristenUnie en SGP en de coalitiepartijen tot afspraken gekomen die het mogelijk maken gezamenlijke ambities te realiseren voor economische groei en werkgelegenheid, solide overheidsfinanciën en evenwichtige inkomensverdeling. Het pakket aan maatregelen is gericht op meer banen, beter onderwijs en een duurzame economie. De positie van gezinnen met kinderen krijgt bijzondere aandacht.
Zelfstandigen houden van een verdiende euro 15 tot 25 cent meer over dan werknemers. Door de MKB-winstvrijstelling en de Zelfstandigenaftrek betalen zij minder belasting. Is dit op economische gronden te rechtvaardigen? Het Centraal Planbureau benadert deze vraag vanuit de invalshoek van economische efficiëntie.
In het eerste kwartaal van 2012 waren er bijna 750 duizend zelfstandigen zonder personeel: 265 duizend vrouwen en 484 duizend mannen. Bij zowel vrouwen als mannen is het aantal zelfstandigen zonder personeel sinds het begin van deze eeuw sterk toegenomen.
Met een kleine twee weken vertraging heeft Weekers op 14 april 2011 zijn Fiscale agenda naar de Tweede Kamer gestuurd. De agenda bevat naar eigen zeggen "een toekomstvisie op een eenvoudiger, meer solide en fraudebestendiger belastingstelsel, om de Nederlandse economie sterker te maken. Het kabinet wil dat werken en ondernemen lonender worden en dat fraude hard wordt aangepakt."
Bij de behandeling van een hypotheek- of andere kredietaanvraag van een ondernemer kan de vraag rijzen van welke inkomensbegrip men moet uitgaan. Een ondernemer heeft nogal wat bijzondere fiscale aftrekposten. Deze aftrekposten zijn geen kostenpost, zodat het fiscale inkomensbegrip niet een juist beeld geeft van de werkelijke draagkracht.
Minister De Jager van Financiën staat zelfstandigen zonder personeel toe ook uren bij het urencriterium mee te rekenen die worden besteed aan acquisitie, scholing en het bijhouden van de administratie. Zelfstandigenorganisaties vinden deze uitspraak van de demissionair minister getuigen van 'minachting', omdat die uren allang meegeteld mochten worden.
Uitkeringsinstantie UWV heeft zelfstandigen die vanuit een uitkering een eigen zaak begonnen, ten onrechte beboet. Dat concludeert de Nationale Ombudsman in zijn rapport.
Vakcentrale FNV roept de regering op om op zeer korte termijn iets te doen aan de verslechterde positie van zzp’ers. In de brandbrief staan ook enkele concrete beleidsvoorstellen.
De zorgverzekeringspremie van 6,5% moet door zelfstandigen zelf worden betaald, het wordt ingehouden bij pensioen en lijfrente, maar hoe zit het met alimentatie, daar moet altijd loonbelasting worden over geheven, nu ook de 6,5%?? En wie gaat dat betalen??
Een client heeft naast de door haar zelf bewoonde woning meedere panden in bezit, die zij verhuurt aan studenten. Ze spant zich erg in om de woonhuizen in goede conditie te houden. De panden worden dus goed onderhouden. De panden bevinden zich in Utrecht en zij weet van de krapte in het aanbod van woonruimte. Is het inkomen uit de verhuuractiviteiten gezien ``het onderhoud´´ en haar ``kennis betreft het woningaanbod´´ te zien als inkomsten uit overige werkzaamheden of wordt het belast in box III?
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.