Werkt u als uitzendkracht met uitzendbeding? Vanaf nu krijgt u uw loon doorbetaald als u ziek bent, zolang uw uitzendovereenkomst duurt. U kunt alleen nog een Ziektewet-uitkering krijgen van UWV als het uitzendbureau uw uitzendovereenkomst beëindigt.
De werkgever heeft op grond van artikel 7:658 BW een zorgplicht jegens zijn werknemers. Wanneer een werknemer ziek wordt door het werk en de werkgever verwijtbaar heeft gehandeld in het kader van zijn zorgplicht, kan de werknemer schadevergoeding eisen. Op dit moment zijn er knelpunten in het proces voor schadevergoeding bij arbeidsongevallen en beroepsziekten.
In antwoorden op eerder gestelde Kamervragen wordt ingegaan op ingegaan in hoeverre een IB-ondernemer (bijvoorbeeld fysiotherapeut) ingeval van ziekte of arbeidsongeschiktheid het fiscale maximum (pensioengrondslag) aan kan passen. In een aantal gevallen is het namelijk toegestaan om een andere referentieperiode in aanmerking te nemen.
Zieke werknemers met een tijdelijk contract krijgen voldoende begeleiding van hun werkgever. Tegelijkertijd is de ziekte wel een reden om een contract niet te verlengen.
Die conclusie trekken drie onderzoekers van AStri en UWV in hun onderzoek naar zieke eindedienstverbanders.
Een hoogopgeleide verzekerde levert een zorgverzekeraar jaarlijks zo'n 140 euro winst op. Maar op klanten met een ziekte, moeten verzekeraars soms wel duizenden euro's toeleggen. Patiëntenorganisaties vrezen dat verzekeraars vooral goedkope verzekerden gaan selecteren voor hun eigen winstgevendheid.
Ruim veertig Nederlandse ziekenhuizen gaan zich gezamenlijk verzetten tegen plannen van de verzekeringswereld om de gezondheidszorg sterk te concentreren en komen binnen afzienbare tijd met een eigen ziektekostenverzekering, de Beter Dichtbijpolis die vanaf volgend jaar landelijk beschikbaar moet zijn.
Werkgevers zijn op grond van het Burgerlijk Wetboek verplicht om twee jaar lang het loon van een zieke werknemer door te betalen. Vaak is de werkgever op grond van de CAO zelfs verplicht gedurende het eerste jaar van ziekte 100% van het loon door te betalen. Om dit risico af te dekken kunnen werkgevers er toe over gaan een ziekteverzuimverzekering te sluiten.
De Nederlandse Zorgautoriteit moet de lage premies die zorgverzekeraars Promovendum, Blue en Besured hanteren, gaan onderzoeken. Dat wil de VVD, meldt de Volkskrant.
Het kabinet wil uitzendkrachten en mensen met een tijdelijk dienstverband die ziek zijn, sneller aan het werk krijgen. De ministerraad heeft op voorstel van minister Kamp (SZW) ingestemd met een aanscherping van de Ziektewet.
De gemiddelde consument neemt maar weinig tijd om zich in de zorgverzekering te verdiepen en wil direct scoren. Vooral mensen die de afgelopen jaren van verzekeraar veranderden, overwegen een overstap. Dit blijkt uit onderzoek van MarketResponse.
Zorgverzekeraars zijn een hevige strijd begonnen om de klant op internet. Prijsbrekers maken deze week hun premies bekend en de eerste internetverzekeraar met een premie van onder de 70 euro per maand heeft zich volgens De Telegraaf al gemeld.
Tussen 2007 en 2010 is het aandeel werknemers met burn-outklachten toegenomen. Hoogopgeleiden voelen zich iets vaker opgebrand dan lager opgeleiden. Jongeren hebben er relatief weinig last van. Het onderwijs is de bedrijfstak waar burn-outklachten het meest voorkomen.
Het verplicht eigen risico in de zorg komt uit op 220 euro tegen 170 euro nu. Gevoegd bij andere verzwaringen, gaan inkomens tot 38 mille er volgend jaar 0,5 procent op achteruit.
KPMG Meijburg & Co waarschuwt dat de Belastingdienst extra controleert of werkgevers die eigenrisicodrager Ziektewet (ZW) zeggen te zijn wel een beschikking van de fiscus hebben.
De Tweede Kamer is in meerderheid positief over plannen van minister Kamp van Sociale Zaken om mensen in de Ziektewet te stimuleren sneller weer aan het werk te gaan. Alleen SP is tegen.
Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt samen met sociale partners en de uitzendbranche aan maatregelen om mensen sneller uit de Ziektewet te krijgen.
De deskundigheid van verzekeringsartsen moet meer worden benut om definitieve uitval van zieke werknemers te voorkomen. Door de sociaal medische beoordeling van mensen die niet of minder kunnen werken in een vroegtijdig stadium te laten plaatsvinden, wordt de kans op een succesvolle re-integratie groter. Dit is de algemene conclusie van het UWV-congres 'Sociaal medisch beoordelen anders bekeken', dat gisteren is gehouden. De conclusie wordt ondersteund door een peiling onder de congresgangers. Hieruit blijkt dat bijna acht op de tien (congresgangers) een intensievere kennisuitwisseling wil tussen de eerste en tweedelijns gezondheidszorg en verzekeringsartsen.
Een periode van ziekte is voor werklozen met een WW-uitkering en mensen van wie de arbeidsovereenkomst eindigt tijdens ziekte, straks niet meer van invloed op de einddatum van de WW-uitkering. Het wetsvoorstel van minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarin dit wordt geregeld is aan de Tweede Kamer aangeboden.
De ministerraad heeft op voorstel van de ministers Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Hirsch Ballin van Justitie ingestemd met een wetsvoorstel om de regeling voor vakantie en verlof aan te passen. Werknemers die langdurig ziek zijn krijgen voortaan recht op hetzelfde aantal vakantiedagen als niet-zieke werknemers.
Het aantal verzuimdagen als gevolg van de bedrijfsaandoening rsi, ofwel repetitive strain injury, is de afgelopen jaren opgelopen. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Expertisecentrum RSI van Arbo Unie onder 17.000 bedrijven.
Het ziekteverzuim van Nederlandse werknemers was in het vierde kwartaal van 2009 gemiddeld 4,6 procent. Dat is iets hoger dan in dezelfde periode van 2008. Toen bedroeg het verzuim 4,4 procent.
Het gemiddelde ziekteverzuim van werknemers is de afgelopen jaren met ruim een halve werkdag gedaald tot 4 procent. Dat blijkt uit de 'Arbobalans 2009' die demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Menzis heeft een speciale webpagina, www.menzis.nl/grieppandemie, ingericht met daarop informatie over de Mexicaanse griep. Deze webpagina is bedoeld voor de mkb-ondernemer die zelf geen tijd heeft om de stortvloed aan informatie en berichtgeving bij te houden.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.