Zorgkosten die mensen in geval van tijdelijk verblijf buiten Europa maken behoren vanaf 1 januari 2017 niet meer tot het basispakket. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Met de beperking van de zogenaamde werelddekking is een besparing van 60 miljoen euro per jaar gemoeid.
De ziekenhuisnota voor patiënten wordt duidelijker in 2016. Behandelingen op de spoedeisende hulp en eenvoudige poliklinische behandelingen worden voortaan ingedeeld in lichte, middelzware of zware behandelingen. Hiermee sluit de nota beter aan bij de zorg die de patiënt heeft ontvangen. Ook kunnen patiënten zo beter controleren of het bedrag van hun ziekenhuisnota klopt met de behandeling die ze hebben gekregen.
Het aantal meldingen dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ontvangt, is in 2013 verdubbeld.
In totaal ontving de NZa in 2013 2247 meldingen. In 2012 waren dat er 1058 en in 2011 waren het er 417.
In 2013 zijn de uitgaven aan zorg met 1,6 procent gestegen, een groei die lager is dan in voorgaande jaren. Dit komt deels doordat het geneesmiddelengebruik minder hard is gestegen terwijl de gemiddelde prijs van geneesmiddelen verder daalde. Ook daalden tarieven en vergoedingen van zorgdiensten, vooral op het terrein van verzorging en verpleging. De totale uitgaven aan de gezondheids- en welzijnszorg bedroegen ruim 94,2 miljard euro. Dat heeft het CBS vandaag bekend gemaakt.
ONVZ Zorgverzekeraar heeft een uitbreiding op de ONVZ Zorgpas app gemaakt, waarmee verzekerden hun declaraties eenvoudig kunnen indienen.
Door via de ONVZ app een foto te maken is de declaratie binnen een tel ingediend en beschikt een verzekerde nog sneller over zijn geld.
In dit artikel van het CBS wordt nagegaan hoe de Nederlandse bevolking denkt over de eigen bijdrage voor een aantal zorgkosten. De resultaten laten zien dat veel mensen voorstander zijn van een eigen bijdrage wanneer de zorgkosten het gevolg zijn van een ongezonde leefstijl, zoals roken en overmatig alcoholgebruik. Wanneer het gaat om de kosten van loophulpmiddelen of de anticonceptiepil, vindt meer dan de helft dat deze volledig moeten worden vergoed.
Bijna 80 procent van de zzp’ers zijn tegen het SP-plan om opdrachtgevers verplichte arbeidsongeschiktheid- en pensioenpremies op te leggen. Dat blijkt uit onderzoek door zzp-platform Myler.
Een hoogopgeleide verzekerde levert een zorgverzekeraar jaarlijks zo'n 140 euro winst op. Maar op klanten met een ziekte, moeten verzekeraars soms wel duizenden euro's toeleggen. Patiëntenorganisaties vrezen dat verzekeraars vooral goedkope verzekerden gaan selecteren voor hun eigen winstgevendheid.
Nederlanders houden vanwege de economische crisis de hand op de knip en hebben er weinig hoop op dat de situatie verbetert. Dit uit zich ook in het betaalgedrag van de Nederlander. Veel rekeningen worden door geldgebrek niet of te laat betaald. De zorgverzekeringrekening wordt daarbij meestal onderop de stapel gelegd.
Ruim veertig Nederlandse ziekenhuizen gaan zich gezamenlijk verzetten tegen plannen van de verzekeringswereld om de gezondheidszorg sterk te concentreren en komen binnen afzienbare tijd met een eigen ziektekostenverzekering, de Beter Dichtbijpolis die vanaf volgend jaar landelijk beschikbaar moet zijn.
Het is voor zorgverzekeraars relatief makkelijk en financieel de moeite waard om risicovolle groepen, zoals ouderen en chronisch zieken, uit hun verzekerdenbestand te weren. De commissie risicoverevening Zorgverzekeringswet (RZV), onder leiding van NMa-bestuurslid Henk Don, waarschuwt dat die groepen in de toekomst mogelijk minder goede en betaalbare zorg krijgen.
De vele beweringen over te hoge tarieven voor tandartsbezoeken, van onder meer enkele grote zorgverzekeraars, zijn onjuist en misleidend. Dat zegt de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT).
Zorgverzekeraars vergoeden in veel gevallen niet meer de volledige behandeling van een tandarts. De consument moet het zelf verschil bijbetalen.” Dat maakte verzekeringssite.nl zaterdag bekend in het televisieprogramma Kassa.
Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) is van mening dat ouderen zelf moeten opdraaien voor kosten van hun behandelingen. Dit schrijft het CVZ in een conceptadvies aan minister Schippers van Volksgezondheid, dat RTL Nieuws in handen heeft.
De Nederlandse Zorgautoriteit moet de lage premies die zorgverzekeraars Promovendum, Blue en Besured hanteren, gaan onderzoeken. Dat wil de VVD, meldt de Volkskrant.
Vele tienduizenden mensen zijn onnodig aanvullend verzekerd voor de tandarts, volgens de beroepsorganisatie van tandartsen en specialisten NMT. Mensen met een goed gebit hebben helemaal geen aanvullende verzekering nodig, zegt NMT-voorzitter Rob Barnasconi .
Het kabinet wil uitzendkrachten en mensen met een tijdelijk dienstverband die ziek zijn, sneller aan het werk krijgen. De ministerraad heeft op voorstel van minister Kamp (SZW) ingestemd met een aanscherping van de Ziektewet.
De gemiddelde consument neemt maar weinig tijd om zich in de zorgverzekering te verdiepen en wil direct scoren. Vooral mensen die de afgelopen jaren van verzekeraar veranderden, overwegen een overstap. Dit blijkt uit onderzoek van MarketResponse.
Uit een brief van de Nederlandse zorgautoriteit aan verschillende vergelijkingssites blijkt dat veel mensen het verschil tussen de verschillende aanbieders van zorgverzekeringen niet kennen. Ze weten niet waarin zorgverzekeraars, gevolmachtigden en tussenpersonen zich van elkaar onderscheiden.
Zorgverzekeraars zijn een hevige strijd begonnen om de klant op internet. Prijsbrekers maken deze week hun premies bekend en de eerste internetverzekeraar met een premie van onder de 70 euro per maand heeft zich volgens De Telegraaf al gemeld.
Rekeninghouders van ING kunnen via de bank een korting krijgen van 10 procent op de premie van speciaal samengestelde ziektekostenverzekeringen bij VGZ. Dat hebben de bank en de verzekeraar bekendgemaakt.
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil dat de zorgverzekeraars op hun website aangeven wat een bepaalde behandeling kost. Ook moeten patiënten als zij behandeld worden een overzicht krijgen van de kosten.
Om de stijging in de zorgkosten te temperen, moeten ouderen in de toekomst zelf bijdragen. Ze zouden bijvoorbeeld de woningwaarde moeten gebruiken om zorg in te kopen. Terwijl zij in hun eigen huis blijven wonen, kunnen ze de waarde deels verzilveren bij de bank of pensioenfonds en daarvan verzorging of verpleging regelen.
Minister Schippers van Volksgezondheid wil de wanbetalersregeling in de zorg aanscherpen. Zo wil zij dat meer wordt gedaan om betalingsachterstanden te voorkomen. Zij onderzoekt de mogelijkheden om zorgverzekeraars te stimuleren met gemeenten en de schuldhulpverlening samen te werken. Ook wil de minister dat het instrument om de zorgtoeslag bij wanbetaling in te houden sneller en directer wordt toegepast.
Werknemers die meer verdienen dan 36.000 euro per jaar krijgen volgend jaar te maken met flink hogere zorgkosten. Voor hen kan de zorg tot 500 euro per jaar duurder worden. Dat blijkt uit berekeningen van Aon Hewitt.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.