Met ingang van 1 januari 2025 wordt de kleineondernemersregeling gewijzigd. Voor dit besluit zijn enkele wijzigingen relevant. De minimale toepassingstermijn van de KOR wordt afgeschaft. Ook wordt de uitsluitingsperiode verkort tot de afloop van het kalenderjaar volgend op het jaar waarin de toepassing van de KOR is beëindigd. Dit besluit is op de wijzigingen aangepast.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) constateert dat consumenten met zonnepanelen die jaarlijks meer elektriciteit terugleveren dan ze afnemen bij enkele leveranciers netto moeten betalen voor deze extra teruggeleverde elektriciteit.
Bedrijven die zonnepanelen aan consumenten verhuren met koopoptie, hebben in bepaalde gevallen een vergunning nodig van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Wanneer de huur van zonnepanelen feitelijk ‘huurkoop’ is, is namelijk sprake van het aanbieden van krediet zoals bedoeld in de Wet op het financieel toezicht. Voor het aanbieden van consumptief krediet is een vergunning van de AFM nodig.
De Tweede Kamer wil dat de nieuwe regering nog dit jaar met een uitwerking komt van haar plan om de salderingsregeling af te schaffen. Zij nam dinsdag een motie van het CDA aan die het kabinet oproept met Prinsjesdag met een wetsvoorstel te komen. Volgens de Kamer is het belangrijk dat consumenten en installateurs snel weten waar ze aan toe zijn.
De Tweede Kamer wil terugleverkosten voor huishoudens met zonnepanelen verbieden, maar pas nadat de salderingsregeling is afgeschaft. VVD’er Silvio Erkens diende donderdag tijdens een Kamerdebat over de energiemarkt een voorstel in dat het kabinet hiertoe oproept. Dat bleek op brede steun van de andere partijen te kunnen rekenen.
De nieuwe dataviewer van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) brengt kansrijke daken en parkeerplaatsen voor zonnepanelen in heel Nederland in beeld. De viewer geeft aan of een dak nu al mogelijk geschikt is voor zonnepanelen.
Minister Jetten gaf antwoord op vragen over het bericht dat de Autoriteit Consument & Markt de hoogte van terugleverkosten bij zonnepanelen onderzoekt.
Huishoudens met zonnepanelen veroorzaken hogere kosten voor leveranciers dan huishoudens zonder zonnepanelen. Dat blijkt uit een verkennende studie van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).
De Eerste Kamer heeft dinsdag 13 februari 2024 met een stemming bij zitten en opstaan een wetsvoorstel om de zogeheten salderingsregeling voor kleinverbruikers af te bouwen, verworpen.
Het ministerie van Financiën onderzocht of en in hoeverre het mogelijk en wenselijk is de toepassing van het btw-nultarief uit te breiden naar de levering en installatie van zonnepanelen op en in de onmiddellijke nabijheid van openbare en andere gebouwen die worden gebruikt voor activiteiten van algemeen belang.
Minister R.A.A. Jetten gaf antwoord op kamervragen over het bericht 'Zonnepanelen minder gewild bij huiseigenaren: flink minder aanvragen dan voor de zomer'.
De Kennisgroep overdrachtsbelasting geeft antwoord op de vraag of ter zake van het vestigen van een opstalrecht overdrachtsbelasting verschuldigd is als daarvoor geen tegenprestatie of retributie verschuldigd is.
Verschillende fracties hebben gevraagd naar de gevolgen van het wetsvoorstel op zowel financieel vlak als voor de energietransitie. De gevolgen voor beide aspecten zijn groot als de afbouw van de salderingsregeling niet doorgaat, zoals deze afbouw is voorzien in het thans voorliggende wetsvoorstel.
Zonnepaneelhouders moeten btw betalen, omdat zij tegen een vergoeding stroom terugleveren aan hun energiemaatschappij. Particuliere zonnepaneelhouders kunnen deze verschuldigde btw aangeven door een vooraf vastgesteld bedrag: het forfait. Dit forfait wordt bepaald door het opwekvermogen van de zonnepanelen. De toepassing van het forfait wordt per direct uitgebreid.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ondersteunt het voorstel van de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) om de huidige salderingsregeling zo snel mogelijk af te bouwen. Op 17 januari 2023 bespreekt de Tweede Kamer het wetsvoorstel over het afbouwen van de salderingsregeling.
Het Belastingplan 2023 bevat een voorstel voor een btw-nultarief voor de levering en installatie van zonnepanelen op of in de onmiddellijke nabijheid van woningen per 1 januari 2023. Door de toepassing van het btw-nultarief zullen particuliere zonnepaneelhouders doorgaans geen belang meer hebben om zich voor teruggaaf van btw bij de Belastingdienst aan te melden als ondernemer. Zij kunnen aanmelding voor de Kleineondernemersregeling achterwege laten op grond van het Besluit Omzetbelasting. Registratiedrempel voor kleine ondernemers, indien de omzet per kalenderjaar maximaal 1.800 euro bedraagt.
Voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning geldt op dit moment een btw-tarief van 21%. De Tweede Kamer heeft een wetsvoorstel aangenomen om dit btw-tarief per 1 januari 2023 te verlagen naar 0%.
Het Verbond van Verzekeraars heeft samen met de VOAM en Stichting Salvage een onderzoeksprotocol 'zonnepaneel incidenten' opgesteld. Doel van het protocol is dat alle betrokken partijen weten wie wat moet doen na een incident waarbij zonnepanelendeeltjes zijn vrijgekomen.
De consultatie betreft het voorstel voor de toepassing van een btw-nultarief op de levering en installatie van zonnepanelen op of in de onmiddellijke nabijheid van woningen. Het voorstel is afhankelijk en onder voorbehoud van budgettaire haalbaarheid, de uitkomsten van de internetconsultatie en de uitvoeringstoets.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.