De ACM vindt het belangrijk dat consumenten die ziekenhuiszorg nodig hebben vooraf inzicht kunnen krijgen in de tarieven van behandelingen die zij in hun portemonnee voelen. Dat zijn de tarieven onder de grens van het eigen risico.
De ACM ziet risico’s voor de concurrentie als alle ziekenhuistarieven openbaar worden. Dat geldt vooral voor de inkoop van zorg. De concurrentieregels stellen ook grenzen, met name als ziekenhuizen of zorgverzekeraars de tariefinformatie kunnen gebruiken om hun marktgedrag zodanig af te stemmen dat consumenten worden benadeeld.
Deloitte heeft een evaluatieonderzoek uitgevoerd naar het Waarborgfonds voor de Zorgsector (WFZ) en de achterborg van het Rijk bij het WFZ. Dit onderzoek was aangekondigd in de Miljoenennota 2015.
De e-health monitor 2014 laat zien dat zorgverleners grote voordelen zien in de toepassing van e-health. Volgens hen geeft het gebruik van e-health meer mogelijkheden tot zelfmanagement, meer patiëntveiligheid en inzicht in kwaliteit, en betere continuïteit van zorg.
De werkwijze van het nieuwe Landelijke Meldpunt Zorg baart artsenfederatie KNMG zorgen. Het meldpunt geeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg dagelijks een klachtenoverzicht inclusief de namen van zorgverleners. Dit gebeurt zonder schriftelijke machtiging van de klager en zonder voorafgaande verificatie van de klacht. Ook is geen correctieregeling getroffen. Dat meldt de KNMG op haar website.
Zorgverleners zijn geen assurantietussenpersonen. Dat stelt de Landelijke Huisartsen Vereniging naar aanleiding van recente uitlatingen van politici over de rol van zorgverleners bij het informeren van patiënten over de inhoud van hun zorgverzekeringspolis. Zo zouden huisartsen bij een verwijzing verplicht moeten checken of de verzekering van de patiënt deze zorg wel vergoedt.
De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel van minister Edith Schippers (VWS) over het in stand houden van cruciale zorg. Met de aanname van dit wetsvoorstel wordt een belangrijke omslag in de gezondheidszorg gemaakt.
Wanneer zorgaanbieders door falend beleid in financiële problemen komen of failliet gaan, is het niet meer aan de overheid om deze instellingen op kosten van de premiebetaler overeind te houden.
Een systematische weging van de effecten en kosten van medische behandelingen kan bijdragen aan het maken van rechtvaardige keuzes in de gezondheidszorg. Dit stelt CVZ naar aanleiding van een verzoek van minister Schippers van VWS om het beoordelingsprincipe kosteneffectiviteit verder te operationaliseren.
Per 1 januari 2014 vinden er een aantal wijzigingen in het basispakket plaats. Het betreft de voorwaardelijke toelating van twee nieuwe behandelingen, een wijziging in de organisatie van de Geestelijke Gezondheidszorg en een wijziging in de bekostiging van twee soorten medische hulpmiddelen. Er verdwijnen volgend jaar geen behandelingen of hulpmiddelen uit het pakket.
Mensen met spaargeld in zorginstellingen moeten een hogere eigen bijdrage gaan betalen. Maar omdat dit soms onrechtvaardig uitpakt, past staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) de nieuwe regels aan.
Het is in het belang van de consument dat verzekeraars enige inkoopmacht hebben, vindt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Verzekeraars kopen namens de consument goede zorg in voor een redelijke prijs. Bij de inkoop zouden verzekeraars wel beter naar kwaliteit kunnen kijken en ervoor moeten zorgen dat alle contracten half november gesloten zijn.
Independer.nl roept minister op tot betere bescherming consument bij wijziging van zorgcontracten.
Als de plannen van de regering doorgaan, kunnen consumenten volgend jaar alleen nog maar natura zorgverzekeringen afsluiten. Deze maatregel dwingt verzekeraars om goede zorg in te kopen voor een redelijke prijs, waardoor premiestijgingen beperkt zouden moeten blijven. Maar een natura polis betekent ook dat iemand alleen naar ziekenhuizen en zorgverleners mag gaan waarmee zijn verzekeraar een contract heeft.
Medio 2011 sloten zorgverzekeraars, ziekenhuizen, zelfstandige behandelcentra en de minister van VWS een Bestuurlijk Hoofdlijnenakkoord om de structurele uitgavengroei tot 2016 te beperken tot 2,5% en om te werken aan hogere kwaliteit, veiligheid en doelmatigheid.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.