De geraamde gemiddelde nominale premie, bedoeld in artikel 2b, eerste lid, van het Besluit minimumloon en minimumvakantiebijslag wordt voor het jaar 2022 vastgesteld op € 1.522.
Minister Van Rijn gaf antwoord op Kamervragen over het bericht ‘Schaf de zorgtoeslag af, zonder inkomenseffecten’.
Ook wordt het fenomeen 'negatieve premie' beantwoord.
Minister Bruins voor Medische Zorg en Sport stuurt de Kamer een brief over de wijziging van de Zorgverzekeringswet in verband met het ongewijzigd laten van het verplicht eigen risico voor de zorgverzekering tot en met 2021.
Vektis publiceert op verzoek van Zorgverzekeraars Nederland de ins en outs van het overstapseizoen in de Zorgthermometer Verzekerden in beeld. De publicatie geeft inzicht in onder meer de trends rondom de zorgpremie, het aantal verzekerden dat overstapt en de keuzes ten aanzien van het eigen risico.
Veel mensen kijken bij de overstap naar een andere zorgverzekeraar vooral naar de inhoud van de aanvullende zorgverzekeringen en niet naar de basisverzekering. Terwijl als je al onder behandeling van een arts bent of medicijnen gebruikt deze zorg vaak vergoed wordt uit de basisverzekering en niet uit een aanvullende zorgverzekering.
De Nationale ombudsman vindt dat de wanbetalersregeling voor zorgverzekeringen slecht wordt uitgevoerd. Burgers krijgen onvoldoende en onjuiste informatie, ze worden van het kastje naar de muur gestuurd, er wordt na jaren plotseling geïnd en ze worden op een onvriendelijke manier behandeld, constateert ombudsman Reinier van Zutphen in zijn onderzoeksrapport 'Zorgen voor de toekomst'. Op dit moment zitten 300.000 burgers in de wanbetalersregeling. Per 1 januari 2017 draagt het Zorginstituut deze taak over aan het CAK.
Het aantal wanbetalers dat de zorgpremie niet betaalt, is in één jaar tijd met 35.000 mensen afgenomen, naar 290 duizend per 1 augustus jl. Er is daarmee sprake van een trendbreuk, omdat het aantal wanbetalers de afgelopen jaren juist enigszins steeg, en langjarig ruim boven de ruim 300 duizend lag. Dat meldt Zorginstituut Nederland.
Ruim de helft van het bruto-inkomen van huishoudens gaat op aan belastingen en premies. De hogere inkomens dragen naar verhouding het meest af aan inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen. Met name doordat ze een groter deel van hun inkomen uitgeven, betalen de laagste inkomens juist relatief veel indirecte belastingen zoals btw en accijnzen. Van de totale lasten wordt 48 procent opgebracht door de 20 procent hoogste inkomens. Dit meldt CBS in de publicatie Welvaart in Nederland 2016.
Minister drs. E.I. Schippers heeft een ontwerpbesluit wijziging van het Besluit zorgverzekering in verband met het zorgpakket Zvw 2017 aan de Tweede Kamer gestuurd. Daarnaast heeft zij aangegeven dat de jaarlijkse bekendmaking van de hoogte van de nominale zorgpremie voor het volgende jaar met een week vervroegd wordt.
Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een publicatie uitgebracht waarin in vogelvlucht ingegaan wordt op het zorgstelsel.
Minister Schippers heeft antwoorden gegeven op Kamervragen over hoe de kosten van het huidige zorgstelsel ongezien naar de burger verschoven. In haar reactie weerspreekt zij deze (vermeende) verschuiving.
De ministerraad heeft op voorstel van minister Schippers besloten om de premie voor wanbetalers van de zorgverzekering te verlagen. Deze premie daalt op 1 juli 2016 van 159 euro naar 128 euro. De verlaging maakt het mogelijk dat mensen sneller uitstromen uit de wanbetalerregeling, doordat zij meer geld overhouden om hun schulden aan te pakken.
Ruim de helft van de volwassen Nederlanders vindt dat de zorgpremie voor mensen met een hoog inkomen omhoog zou moeten. Solidariteit met kwetsbare groepen is er ook: groepen met een hoger gezondheidsrisico, zoals ouderen en mensen met een minder goede gezondheid, zouden volgens een groot deel van de bevolking geen hogere zorgpremie moeten betalen. Dit maakte het CBS bekend.
Er komen meer maatregelen om wanbetaling van de zorgverzekering tegen te gaan. De aangescherpte maatregelen die instroom in de wanbetalersregeling zoveel mogelijk voorkomen en uitstroom bevorderen, staan in een wetsvoorstel van minister Edith Schippers (VWS) dat gisteren naar de Tweede Kamer is gestuurd.
Independer.nl roept minister op tot betere bescherming consument bij wijziging van zorgcontracten.
Als de plannen van de regering doorgaan, kunnen consumenten volgend jaar alleen nog maar natura zorgverzekeringen afsluiten. Deze maatregel dwingt verzekeraars om goede zorg in te kopen voor een redelijke prijs, waardoor premiestijgingen beperkt zouden moeten blijven. Maar een natura polis betekent ook dat iemand alleen naar ziekenhuizen en zorgverleners mag gaan waarmee zijn verzekeraar een contract heeft.
Berichtgeving van diverse kanten suggereert grote gevolgen van het Regeerakkoord voor de koopkracht van specifieke huishoudens, met name door de introductie van de inkomensafhankelijke zorgpremie (iazp). Daardoor is onduidelijkheid ontstaan over de koopkrachteffecten van het Regeerakkoord.
In het regeerakkoord is sprake van de invoering van inkomensafhankelijke zorgpremies. Er is grote onduidelijkheid ontstaan. Hogere inkomens dreigen flink achteruit te gaan, maar hoeveel precies is niet duidelijk.
In de onderstaande hyperlink is een rekenmodel beschikbaar.
Het CPB heeft in de doorrekening van de effecten van het financieel kader van het Regeerakkoord de koopkrachteffecten van het gehele pakket doorgerekend.
De afgelopen dagen zijn zij van verschillende kanten benaderd met vragen over de gegevens en rekenmethodes die gebruikt zijn voor de omzetting van nominale naar inkomensafhankelijke ZVW-premies.
Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW gaf in het Radio 1 Journaal aan dat de winsten die zorgverzekeraars dit jaar zullen maken "bijna onmaatschappelijk hoog zijn".
Antwoord vragen van het lid Leijten over het bericht dat steeds meer mensen achterstanden hebben bij het betalen van zorgpremie
Zo wordt o.a. antwoord gegeven op de vraag over wanbetalers die over hun betalingsachterstand 30% boete betalen.
Steeds meer Nederlanders kunnen de maandelijkse zorgpremie niet meer betalen. Dat meldt het AD vandaag. De grote zorgverzekeraars bevestigen dat elke maand duizenden klanten de premie niet kunnen voldoen. Het aantal klanten dat een betalingsregeling wil treffen groeit
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.