Minister Bruins voor Medische Zorg en Sport stuurt de Kamer een brief over de wijziging van de Zorgverzekeringswet in verband met het ongewijzigd laten van het verplicht eigen risico voor de zorgverzekering tot en met 2021.
Een systematische weging van de effecten en kosten van medische behandelingen kan bijdragen aan het maken van rechtvaardige keuzes in de gezondheidszorg. Dit stelt CVZ naar aanleiding van een verzoek van minister Schippers van VWS om het beoordelingsprincipe kosteneffectiviteit verder te operationaliseren.
Recentelijk werden al de wijzigingen bekend gemaakt voor het basispakket van de zorgverzekering per 2014. Daarbij viel het op dat er geen grote veranderingen gaan plaatsvinden in het komende jaar en ook grote bezuinigingen blijven uit, zoals vorig jaar nog wel het geval was. Dit mede dankzij het Zorgakkoord, waarin staat dat de noodzakelijke bezuinigingen in de zorg niet voor rekening zullen komen van de consument. De zorgverzekering per 2014 maakt bovendien ook al twee stappen in de goede richting:
Het is in het belang van de consument dat verzekeraars enige inkoopmacht hebben, vindt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Verzekeraars kopen namens de consument goede zorg in voor een redelijke prijs. Bij de inkoop zouden verzekeraars wel beter naar kwaliteit kunnen kijken en ervoor moeten zorgen dat alle contracten half november gesloten zijn.
Independer.nl roept minister op tot betere bescherming consument bij wijziging van zorgcontracten.
Als de plannen van de regering doorgaan, kunnen consumenten volgend jaar alleen nog maar natura zorgverzekeringen afsluiten. Deze maatregel dwingt verzekeraars om goede zorg in te kopen voor een redelijke prijs, waardoor premiestijgingen beperkt zouden moeten blijven. Maar een natura polis betekent ook dat iemand alleen naar ziekenhuizen en zorgverleners mag gaan waarmee zijn verzekeraar een contract heeft.
Snijden in de ouderenzorg moet de zorg voor Nederlanders betaalbaar houden. Dat stelt minister Schippers van Volksgezondheid in het Financieele Dagblad. In fors snijden in het basispakket ziet zij niets. Volgens haar valt er ook weinig winst te behalen bij de ziekenhuizen.
De zorgkosten kunnen met miljarden omlaag als artsen afzien van overbodige en ondoelmatige behandelingen. Dat staat in een rapport van oud-minister van Volksgezondheid Ab Klink.
Een hoogopgeleide verzekerde levert een zorgverzekeraar jaarlijks zo'n 140 euro winst op. Maar op klanten met een ziekte, moeten verzekeraars soms wel duizenden euro's toeleggen. Patiëntenorganisaties vrezen dat verzekeraars vooral goedkope verzekerden gaan selecteren voor hun eigen winstgevendheid.
Ruim veertig Nederlandse ziekenhuizen gaan zich gezamenlijk verzetten tegen plannen van de verzekeringswereld om de gezondheidszorg sterk te concentreren en komen binnen afzienbare tijd met een eigen ziektekostenverzekering, de Beter Dichtbijpolis die vanaf volgend jaar landelijk beschikbaar moet zijn.
Veel mensen die recht hebben op zorgtoeslag, vragen de toeslag niet aan omdat ze denken dat ze daarvoor te veel verdienen. Dat meldt de FNV Belastingservice op basis van de ervaringen van zijn 5500 vrijwilligers.
Patiënten die zich willen laten behandelen door een arts of ziekenhuis die geen contract met hun verzekeraar heeft, moeten de rekening straks deels of helemaal zelf betalen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) gezegd.
Eind vorig jaar kondigden Menzis en Aegon Nederland aan zorgsparen te introduceren, nu is het product officieel op de markt. Zorgspaarder kunnen een online spaarrekening bij Aegon openen en krijgen dan bij Menzis advies over hoe met het op te bouwen kapitaal extra woon- en welzijnszorg kan worden ingekocht.
De gemiddelde consument neemt maar weinig tijd om zich in de zorgverzekering te verdiepen en wil direct scoren. Vooral mensen die de afgelopen jaren van verzekeraar veranderden, overwegen een overstap. Dit blijkt uit onderzoek van MarketResponse.
Uit een brief van de Nederlandse zorgautoriteit aan verschillende vergelijkingssites blijkt dat veel mensen het verschil tussen de verschillende aanbieders van zorgverzekeringen niet kennen. Ze weten niet waarin zorgverzekeraars, gevolmachtigden en tussenpersonen zich van elkaar onderscheiden.
Zorgverzekeraars zijn een hevige strijd begonnen om de klant op internet. Prijsbrekers maken deze week hun premies bekend en de eerste internetverzekeraar met een premie van onder de 70 euro per maand heeft zich volgens De Telegraaf al gemeld.
Om de stijging in de zorgkosten te temperen, moeten ouderen in de toekomst zelf bijdragen. Ze zouden bijvoorbeeld de woningwaarde moeten gebruiken om zorg in te kopen. Terwijl zij in hun eigen huis blijven wonen, kunnen ze de waarde deels verzilveren bij de bank of pensioenfonds en daarvan verzorging of verpleging regelen.
Werknemers die meer verdienen dan 36.000 euro per jaar krijgen volgend jaar te maken met flink hogere zorgkosten. Voor hen kan de zorg tot 500 euro per jaar duurder worden. Dat blijkt uit berekeningen van Aon Hewitt.
Traditiegetrouw opent DSW weer het bal van de verhoogde zorgpremies. De zorgverzekeraar kondigt aan dat de premie voor de basisverzekering in 2012 met 36 euro omhoog gaat en uitkomt op 1230 euro per jaar.
Ruim de helft van de Nederlanders vindt dat rokers en mensen die veel alcohol drinken een hogere premie voor de zorgverzekering zouden moeten betalen. Voor ouderen, mensen met een niet zo goede gezondheid en mensen bij wie genetisch is vastgesteld dat ze een grotere kans op ziekte hebben, hoeft de premie daarentegen niet omhoog.
Het verplicht eigen risico in de zorg komt uit op 220 euro tegen 170 euro nu. Gevoegd bij andere verzwaringen, gaan inkomens tot 38 mille er volgend jaar 0,5 procent op achteruit.
De basisverzekering is sinds de invoering in 2006 flink uitgekleed, terwijl de uitgaven ervoor jaar na jaar zijn gestegen. De gemiddelde basisverzekering kostte in 2006 1060 euro, in 2012 betaalt de consument er gemiddeld 1270 euro voor, een premiestijging van bijna 20%. Dat zegt, volgens Eufin, de Nederlandse Zorgautoriteit.
In 2012 zal vrijwel iedereen de gevolgen van de crisis in de portemonnee voelen. Met name grote gezinnen met drie of meer kinderen en ouders die gebruik maken van kinderopvang kunnen 2% of meer inleveren. Dat blijkt uit koopkrachtberekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) naar aanleiding van de Miljoenennota 2012.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.