Staatssecretaris Wiebes van Financiën neemt een reeks aanvullende maatregelen tegen belastingontduiking. Hij kondigt aan dat de kortingen op boetes voor zwartspaarders die vrijwillig inkeren volledig worden afgeschaft. Vergrijpboetes die zijn opgelegd aan adviseurs die meewerken aan belastingontduiking, kunnen openbaar gemaakt worden. Ook stelt Wiebes voor het verschoningsrecht voor advocaten en notarissen in de fiscaliteit in te perken.
Wie over vermogen beschikt, moet daarover belasting betalen, ook als dat vermogen niet direct zichtbaar is voor de Belastingdienst omdat het bijvoorbeeld in een trust of een (buitenlandse) stichting zit. De Belastingdienst pakt het opsporen en belasten van dit soort afgezonderde particuliere vermogens (APV’s) sinds 2010 op een geïntegreerde manier aan. Deze aanpak wierp zijn vruchten af en leverde tot nu toe 1 miljard euro op voor de schatkist.
De Coördinatiegroep Constructiebestrijding (‘CCB’) van de Belastingdienst heeft in een position paper beschreven hoe Afgezonderd Particulier Vermogen (‘APV’)-structuren worden bestreden en tegen welke obstakels de CCB aanloopt in dit traject.
Belastingontduiking en zwartsparen wordt internationaal aangepakt door invoering van de Common Reporting Standard (CRS). Meer dan 90 landen hebben zich met Nederland gecommitteerd om wereldwijd automatisch informatie uit te gaan wisselen. Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft daarvoor bij de Tweede Kamer een wetsvoorstel ingediend.
Volgens Vereniging Eigen Huis heeft een kwart van de Nederlandse huiseigenaren er geen moeite mee om 'zwart', zonder btw te betalen, klussen te laten uitvoeren in en rond hun huis. Iets minder dan de helft heeft er weliswaar geen goed gevoel bij, maar doet er (soms) wel aan mee.
In de strijd tegen internationale belastingontduiking zijn er afspraken gemaakt tussen de Nederlandse en de Amerikaanse overheid naar aanleiding van de Amerikaanse wet FATCA.
Staatssecretaris van Financiën heeft een leidraad gepubliceerd waarin beoogd wordt antwoord te geven op vragen die in de praktijk zijn gerezen over de interpretatie van de NL IGA. De NVB heeft een 'vraag en antwoord' overzicht samengesteld.
Er zijn jaarlijks honderden mensen die voor het einde van het jaar grote bedragen opnemen van hun rekening en dit in het begin van het daaropvolgende jaar weer storten. Zij worden ook wel ‘saldinisten’ genoemd.
Vanaf 2010 hebben zich ongeveer 3.500 inkeerders gemeld met een totaal ingekeerd vermogen van € 1,5 miljard. Ruim de helft van deze inkeerders heeft zich gemeld in 2013 waarvan het grootste deel vanaf september 2013 (dit als gevolg van de verruiming van de inkeerregeling per 2 september 2013 in het kader van het wetsvoorstel Wet vereenvoudiging formeel verkeer Belastingdienst).
Rekeninghouders bij de Kredietbank Luxembourg moeten volgens een uitspraak van het gerechtshof informatie verstrekken aan de belastingdienst over hun banktegoeden.
Als zij dat niet doen hangt hen een dwangsom boven het hoofd die kan oplopen tot 500.000 euro.
Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft een overeenkomst met de Verenigde Staten getekend die automatische gegevensuitwisseling tussen de belastingdiensten uit beide landen mogelijk maakt.
Deze FATCA overeenkomst onderstreept de samenwerking tussen Nederland en de VS tegen belastingontwijking en zwart sparen. Door de overeenkomst worden onder meer de administratieve lasten voor Nederlandse financiële instellingen verminderd en wordt rechtsbescherming voor hun klanten gegarandeerd.
Vanaf september 2015 gaat de Nederlandse Belastingdienst gegevens met de IRS (de Amerikaanse belastingdienst) automatisch uitwisselen. Ook krijgt de Belastingdienst gegevens van Nederlandse belastingplichtigen van de VS.
Nederlanders met zwart geld op geheime bankrekeningen in Zwitserland en Luxemburg, zijn daar niet langer welkom. Volgens Het Financieele Dagblad worden ze massaal voor de keuze gesteld zelf hun geld over te maken naar een andere bank of een cheque mee te krijgen. Daarna wordt de bankrekening simpelweg opgeheven.
Dit jaar hebben al 1272 zwartspaarders hun verzwegen vermogen opgebiecht bij de Belastingdienst. Tot nu toe gaat het om een vermogen van bijna 552 miljoen euro. Staatssecretaris Weekers van Financiën: “De tijdelijke versoepeling van de inkeerregeling is succesvol. Het geeft de mensen net dat laatste zetje om zich te melden bij de Belastingdienst.”
Zwartspaarders die schoon schip willen maken, kunnen vanaf 2 september 2013 gebruik maken van een tijdelijk versoepelde inkeerregeling. Wie zichzelf voor 1 juli 2014 vrijwillig meldt bij de fiscus, hoeft geen boete te betalen. Dat heeft staatssecretaris Weekers van Financiën bekendgemaakt. Deze maatregel hangt samen met het Wetsvoorstel Wet vereenvoudiging formeel verkeer Belastingdienst dat naar de Tweede Kamer is gestuurd.
Zwartspaarders ontspringen mogelijk de dans doordat de Belastingdienst weigert te onthullen van wie de belastende informatie afkomstig is, schrijft de Telegraaf.
Rechters kunnen besluiten om boetes en zelfs navorderingsaanslagen te vernietigen.
Minister Dijsselbloem van Financiën laat nader onderzoek uitvoeren naar witwaspraktijken met prepaid kaarten.
Het onderzoek moet een beeld geven van deze praktijken en de wijze waarop deze het beste kunnen worden tegengegaan. Het onderzoek volgt na vragen uit de Tweede Kamer en wordt uitgevoerd door De Nederlandsche Bank (DNB).
Volgens een onderzoek van Trouw willen zwartspaarders in toenemende mate af van hun geheime constructies om hun vermogen verborgen te houden voor de fiscus.
In de eerste maanden van dit jaar klopten al 250 mensen bij de fiscus aan om hun geheime buitenlandse rekeningen op te biechten, laat de Belastingdienst weten. 'Een duidelijke toename ten opzichte van eerdere jaren', bevestigt een woordvoerder. In heel 2012 meldden zich 315 mensen - een getal dat dit jaar waarschijnlijk ruimschoots overschreden wordt.
Zwitserland is niet van plan zijn bankgeheim op te geven. Dat liet de Zwitserse president Ueli Maurer zondag weten in een interview met de Zwitserse krant Le Matin Dimanche.
Luxemburg is bereid om zijn bankgeheim te versoepelen om belastingontduiking tegen te gaan. Dat zei de Luxemburgse minister van Financiën Luc Frieden zondag tegen de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. ,,We willen de samenwerking met internationale belastingdiensten verbeteren.'
,,De internationale trend is om steeds meer informatie uit te wisselen. Dat wijzen wij, anders dan vroeger, niet meer per definitie af', zei hij. Luxemburg moet het volgens hem niet hebben van klanten die willen besparen op belastingen, maar van stabiliteit, goed advies en internationale producten.
De Belastingdienst spant een kort geding aan tegen een groep van 150 tot 200 vermeende zwartspaarders bij de KB-Luxbank. De Belastingdienst gaat deze groep van hardnekkige weigeraars en ontkenners aanpakken door via een civiele procedure op straffe van een dwangsom te eisen dat de belastingplichtigen de nodige informatie over verborgen rekeningen aan de Belastingdienst verstrekken.
De Belastingdienst heeft de afgelopen jaren 430 miljoen euro aan naheffingen en boetes opgelegd bij mensen die betrokken zijn bij zwart geldconstructies,. Ruim 90% hiervan is al met de betrokkenen afgerekend.
De Belastingdienst heeft verschillende nieuwe projecten opgezet om opnieuw zwartspaarders op de vingers te tikken. Aanleiding zijn gegevens van Nederlandse spaarders die bij de Belastingdienst binnengekomen zijn.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.