Bij het afsluiten van de verzekering is het aantal m³ van de woning uitsluitend gebaseerd op de verkoopbrochure (volgens verzekeringnemer, dan wel op een taxatierapport (volgens verzekeringsadviseur). Uit niets blijkt dat het werkelijke aantal m³ apart is berekend of dat daartoe een poging is gedaan.
De woning van de consument is nagenoeg afgebrand. Maar in verband met onderverzekering wordt niet alle inboedelschade van de consument uitgekeerd. De consument vindt dat de tussenpersoon aansprakelijk is voor zijn schade, omdat die hem niet heeft gewaarschuwd voor het risico van onderverzekering.
Vanwege een herziene versie is dit bericht nogmaals gepubliceerd.
De Herbouwwaardemeter wordt jaarlijks aangepast op basis van cijfers van een groot technisch adviesbureau. Het bureau berekent deze cijfers aan de hand van constructieprijzen, (innovatief) materiaalgebruik, en de aangepaste en uitgebreide bouwregelgeving. De berekening houdt geen rekening met actuele dagprijzen. Dagprijzen worden immers beïnvloed door golfbewegingen in de economie. Daarom gaat het Verbond voor de Herbouwwaardemeter uit van de structurele kostenontwikkeling.
Had assurantietussenpersonen moeten onderzoeken of waarschuwen i.v.m. te beperkte dekking bij een rechtsbijstandverzekering? Volgens eiser in hoger beroep wel.
De Herbouwwaardemeter Woningen 2021 is gereed en te downloaden via de website van het Verbond van Verzekeraars. Het is de laatste keer dat het Verbond de Herbouwwaardemeter in deze vorm publiceert.
Tussen partijen staat niet ter discussie dat de inboedelwaardemeter niet goed is ingevuld en dat de inboedel met het verzekerde bedrag van € 100.000 is onderverzekerd. Het gaat er om of verzekeringnemer desondanks op grond van de garantiebepaling in de polis recht heeft op uitbetaling van de waarde van de inboedel [€ 400.000] vóór de brand (zoals deze door hem is geschat nadat de brand had plaatsgevonden), of dat verzekeraar zich er op kan beroepen dat de garantiebepaling in de gegeven omstandigheden niet van toepassing is.
In een zaak tussen de Rabobank (in dit geval optredend als assurantietussenpersoon) en verzekeraar ASR heeft de Rechtbank Rabo in het ongelijk gesteld.
Een assurantietussenpersoon die niet een actieve houding aanneemt om onderverzekering bij klanten tegen te gaan, maakt zich schuldig aan schending van de zorgplicht.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank.