Dit wetsvoorstel wijzigt de Pensioenwet, de Wet inkomstenbelasting 2001 en een aantal andere wetten. Na inwerkingtreding van de Wet waardeoverdracht klein pensioen bleken er in de praktijk twee knelpunten.
De Eerste Kamer debatteerde dinsdag 12 januari met minister Koolmees over het wetsvoorstel Bedrag ineens, Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) en verlofsparen. Aan het einde van het debat werd het wetsvoorstel zonder stemming aanvaard.
Er is een wetsvoorstel ingediend in verband met de introductie van de mogelijkheid om een deel van de waarde van de aanspraken op ouderdomspensioen of op periodieke uitkeringen van oudedagsvoorzieningen in de derde pijler op de ingangsdatum daarvan te laten afkopen.
Ook is er sprake van een tijdelijke versoepeling van de pseudo-eindheffing op regelingen voor vervroegde uittreding en de uitbreiding van de fiscale ruimte voor het sparen van bovenwettelijk verlof (Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen).
Het kabinet wil mensen meer flexibiliteit bieden bij het opnemen van hun pensioen. Daarom kunnen mensen straks maximaal tien procent van de waarde van het door hen opgebouwde pensioen opnemen op het moment dat zij met pensioen gaan.
Een veel voorkomende vraag van adviseurs (en consumenten) is de vraag of de afkoopwaarde van een kapitaalverzekering eigen woning (KEW) gebruikt mag worden voor een verbouwing. De variant daarop is de vraag of de afkoopwaarde ‘voorgefinancierd’ kan worden uit eigen middelen, waarna de afkoopwaarde gebruikt wordt om het spaarsaldo aan te zuiveren. En wat heeft de Belastingdienst nu eigenlijk (wel) goedgekeurd?
Staatssecretaris Wiebes heeft het verslag van het schriftelijk overleg over pensioen in eigen beheer naar de Tweede Kamer gezonden. Het streven is om per 1 januari 2017 een fiscaal vriendelijke oplossing te bieden voor het opheffen van pensioenaanspraken in eigen beheer. Hieronder een aantal citaten uit het verslag.
De Pensioenfederatie wil dat er meer mogelijkheden komen voor maatwerk. Op dit moment genieten we ons pensioen volledig in de vorm van een levenslange uitkering. Wij zien de behoefte van veel Nederlanders om op het moment van pensionering te kunnen besluiten om een deel van hun pensioenvermogen voor andere doeleinden dan de oude dag te gebruiken.
In het tv-programma Kassa en in Plus Magazine is aandacht besteed aan de afkoop van een klein pensioen en de gevolgen daarvan voor de partnertoeslag. Bij de Sociale Verzekeringsbank zijn hier veel vragen over binnengekomen.
Als download is het lijfrentebesluit aan de kennisbank toegevoegd.
Van praktisch belang is met name paragraaf 2.4 'Beloning tussenpersoon (artikel 1.7b van de Wet IB 2001)'
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank.