De Kennisgroep successiewet heeft de vraag beantwoord hoe de leeftijdsgrens voor de eenmalig verhoogde vrijstelling voor de schenkbelasting wordt gehanteerd bij een reeks schenkingen.
De Kennisgroep successiewet heeft de vraag beantwoord of na herroepen van een schenking waarvoor een beroep is gedaan op de eenmalig verhoogde vrijstelling, bij een nieuwe schenking door dezelfde schenker nogmaals een beroep kan worden gedaan op de eenmalig verhoogde vrijstelling.
Dit besluit vervangt het besluit van 29 november 2018, nr. 2018-194402. Onderdeel 8 is geactualiseerd naar aanleiding van de verlaging van de eenmalige verhoogde vrijstelling schenkbelasting voor schenkingen ten behoeve van een eigen woning per 1 januari 2023 en de afschaffing daarvan per 1 januari 2024. Verder is in dit besluit de goedkeuring ter voorkoming van samenloop van vennootschapsbelasting en schenkbelasting uitgebreid en is een nieuwe goedkeuring opgenomen voor het terugkrijgen van schenkbelasting.
In het eerdere Fintool artikel "Verhoogde schenkvrijstelling" beschreven we al de problematiek rondom de verhoogde schenkvrijstelling (Jubelton). Gelukkig hoeven we niet in de pen te klimmen om Kamervragen te stellen en te helpen bij bezwaarschriften. De Belastingdienst heeft met een aanvullende publicatie helderheid geschapen, waarvoor chapeau!
Dit besluit is een actualisering van het besluit van 20 april 2015 en bevat het beleid voor de schenk- en erfbelasting over de waardering op grond van artikel 21 van de Successiewet 1956.
De schenkingsvrijstelling eigen woning (jubelton) wordt per 1 januari 2023 verlaagd tot €27.231. De vrijstelling zal per 1 januari 2024 helemaal worden afgeschaft, zoals ook afgesproken in het coalitieakkoord.
Het kabinet laat weten dat het mogelijk is om per 1 januari 2023 de schenkingsvrijstelling eigen woning, ook wel jubelton genoemd, te verlagen maar niet af te schaffen. Tevens zijn Kamervragen beantwoord over de mogelijke afschaffing.
De startnota van het kabinet-Rutte IV is de financiële vertaling van het coalitieakkoord. e startnota bevat de begrotingsafspraken voor de komende kabinetsperiode, waaronder de vastgestelde uitgavenplafonds, het inkomstenkader en de begrotingsregels.
Hieronder een paar 'aandachtspunten', die nog in wetgeving omgezet dienen te worden.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank.