In dit besluit wordt een aantal maatregelen vastgesteld op het terrein van de eigen bijdragen voor langdurige zorg op grond van de Wet langdurige zorg (Wlz) en de maatschappelijke ondersteuning op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015). Dit besluit wijzigt het Besluit langdurige zorg (Blz) en het Uitvoeringsbesluit Wmo 2015 (UvB Wmo 2015).
Staatssecretaris Van Ooijen gaf antwoord op Kamervragen over signalen dat verzekeraars en gemeenten mogelijk weer afspraken zouden willen maken over Wmo-regresrecht.
Als zelfstandig wonen niet meer mogelijk is, voelen weinig 55-plussers ervoor om bij de (schoon)kinderen te gaan inwonen. Meer dan zeven op de tien 55-plussers met kinderen zijn hierover (zeer) negatief. Deze negatieve houding neemt toe met de leeftijd. Dat meldt het CBS.
Landelijk stijgt de onroerendezaakbelasting (ozb) volgend jaar met gemiddeld 4 %; bijna twee keer zoveel als in 2019 en ver boven het door het CBS verwachte inflatiecijfer van 1,3 %. In een representatieve steekproef onder 113 gemeenten gaat in een 12-tal gemeenten de belasting op het eigen huis zelfs met meer dan 10 % omhoog. Ook de afvalstoffenheffing stijgt landelijk met 8 % fors.
Vanaf 2019 verandert de eigen bijdrage voor hulp en ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dan betaalt iedereen maximaal € 17,50 per periode van 4 weken.
Het Verbond van Verzekeraars heeft besloten om de Wmo-overeenkomst afkoop regresrecht met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten na 2018 niet te verlengen.
Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) heeft een notitie uitgebracht waarin een actueel beeld gegeven wordt van hoeveel zorg en ondersteuning zelfstandig wonende Nederlandse volwassenen van 18 jaar of ouder in 2015 ontvangen en van wie.
De Centrale Raad van Beroep heeft op 11 januari 2017 geoordeeld dat de gemeente Etten-Leur het persoonsgebonden budget (pgb) van betrokkene ten onrechte had beëindigd omdat van haar uitwonende dochter mocht worden verwacht dat zij als mantelzorger haar moeder zou helpen bij het huishouden.
Blijverslening' moet breder ingevoerd worden en ook aanpassing uit Wmo-pot moet vaker mogelijk zijn, hiervoor pleit ANBO.
Uit ANBO-onderzoek (zie download) blijkt dat respondenten zich financieel verantwoordelijk voelen voor noodzakelijke woningaanpassingen, maar zeggen te moeten kunnen rekenen op enige mate van financiële ondersteuning.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank.