Het besluit BLKB2014-35M, OVBSW, assurantiebelasting vervangt het besluit van 4 april 2011, nr. BLKB2011/240M.
Het besluit bevat een nieuw onderdeel over de vaststelling van de verschuldigde assurantiebelasting over fee en servicevergoedingen, na invoering van het provisieverbod per 1 januari 2013 (onderdeel 7).
Dit besluit vervangt het besluit van 21 februari 2014, nr. BLKB2014/35M en bevat het beleid over de assurantiebelasting. In het besluit is een aantal nieuwe onderdelen opgenomen over de hypothecaire belangenverzekering, de exportkredietverzekering en de belastingplicht voor een niet in Nederland gevestigde verzekeraar. Verder is het beleid over de belastingplicht bij co-assurantie aangepast en zijn de begrippen ‘binnenschepen’ en ‘pleziervaartuig’ meer specifiek omschreven.
Het pakket Belastingplan 2020 bestaat uit de volgende zes wetsvoorstellen:
A. het wetsvoorstel Belastingplan 2020;
B. het wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2020;
C. het wetsvoorstel Wet fiscale maatregelen Klimaatakkoord;
D. het wetsvoorstel Wet bronbelasting 2021;
E. het wetsvoorstel Wet afschaffing fiscale aftrek scholingsuitgaven; en
F. het wetsvoorstel Wet implementatie richtlijn harmonisatie en vereenvoudiging handelsverkeer tussen lidstaten.
Minister Dijsselbloem van Financiën heeft de Tweede Kamer antwoorden gegeven op vragen van de commissie voor de Rijksuitgaven naar aanleiding van publicaties over de assurantiebelasting en de heffingskorting groen beleggen.
De tariefsverhoging van de assurantiebelasting per 1 januari 2013 heeft nauwelijks tot geen effect gehad op het gebruik van verzekeringen die onder de assurantiebelasting vallen, meent het Kabinet.
De opbrengst voor de Staat van de assurantiebelasting blijft iets achter bij de raming. De tarieven voor deze belasting is in twee stappen verhoogd. In 2013 is dat tot wasdom gekomen en zijn de inkomsten aan assurantie-belasting meer dan verdubbeld.
De belastingrechter heeft eerder in hoger beroep de uitgever van een zogeheten pechpas in het gelijk gesteld. Hij hoeft geen assurantiebelasting te betalen over de vergoedingen die hij (jaarlijks) voor de pechpas in rekening brengt. De overeenkomst die aan de pechpas ten grondslag ligt is in de ogen van het gerechtshof geen schadeverzekering zoals door de wetgever bedoeld. De Hoge Raad heeft deze eerdere uitspraak van het hof teruggedraaid.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank.