10 sep 2019 Nieuws

NZa Monitor Zorgverzekeringen 2019

In 2019 is het aantal zorgpolissen met 4 gestegen naar 59. Dat komt onder meer door de toetreding van een zorgverzekeraar.Ook steeg de gemiddelde premie. Zorgverzekeraars bieden binnen concerns nog steeds veel dezelfde polissen aan onder verschillende merknamen en voor uiteenlopende premies. Dat en meer blijkt uit de monitor zorgverzekeringen 2019 van de Nederlandse Zorgautoriteit.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Van de 59 polissen waren er 23 gelijk of bijna gelijk aan een andere polis binnen hetzelfde concern. Wel verschillen de premies voor deze polissen. Eén concern biedt dezelfde polis zelfs 6 keer aan onder verschillende merknamen. Dit maakt het voor verzekerden onnodig lastig om een keuze te maken voor een polis. De NZa vindt het wenselijk dat de zorgverzekeraars heroverwegen om nagenoeg gelijke polissen te schrappen. Ook is het belangrijk dat zorgverzekeraars informatie over de polissen nog beter ontsluiten, zodat verzekerden een goed geïnformeerde keuze kunnen maken.

Risicoverevening

Zorgverzekeraars krijgen met de risicoverevening een compensatie voor verschillen in zorgkosten van hun verzekerden. De manier waarop deze risicoverevening nu wordt bepaald, heeft het risico in zich dat het voor verzekeraars loont om te sturen op winstgevende groepen verzekerden. Dat vindt de NZa onwenselijk. Ze doen dan ook de oproep om de risicoverevening steeds te verbeteren en naar nieuwe methoden te zoeken om voorspelbare winsten en verliezen zo veel mogelijk te beperken.

Vrijwillig eigen risico

Voor het eerst sinds jaren zijn weer aanvullende verzekeringen op de markt voor het vrijwillig eigen risico. De NZa vindt dit onwenselijk en spreken de zorgverzekeraars in kwestie hier op aan. Zorgverzekeraars omzeilen hiermee het verbod op premiedifferentiatie. Een beperkte groep -  seizoensarbeiders en studenten aan medische opleidingen bijvoorbeeld - kan deze verzekering voor een klein bedrag afsluiten. Zij krijgen dan de maximale premiekorting, omdat ze een hoog vrijwillig eigen risico hebben. Hierdoor betalen zij fors minder premie dan verzekerden die deze aanvullende verzekering niet kunnen afsluiten.

Elektronisch verstrekte polissen

De NZa constateert tot slot dat 59% van de verzekerden de polis dit jaar langs elektronische weg ontving, tegenover 27% in 2015. Van de 59 zorgverzekeringen kunnen er nu in ieder geval 56 digitaal worden afgesloten en toegestuurd aan de verzekerde.

Toelichting inkomenseffecten

Zie download onder een toelichting bij de inkomenseffecten naar aanleiding van maatregelen om stapeling van zorgkosten te voorkomen.


Bron: NZa / Rijksoverheid

Lees ook…

Definitief overstappercentage zorgverzekering 2019

7,0% van de verzekerden wisselde dit jaar van zorgverzekeraar. Dat zijn 1,2 miljoen verzekerden. Alle overstapinformatie is verwerkt bij de zorgverzekeraars. Op basis daarvan heeft Vektis Intelligence dit definitieve percentage vastgesteld.

Verzekerdenmonitor 2018

De VWS-Verzekerdenmonitor 2018 is gepubliceerd. Deze monitor biedt een samenhangend beeld van de ontwikkeling van zowel de nationale- als de internationale aspecten van het zorgverzekeringsstelsel in 2017 en geeft de stand van zaken weer per 31 december 2017.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

10 sep 2019

Laatst gewijzigd

10 sep 2019