Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
 
29 sep 2023 Nieuws

Aandeel in een reservefonds van een Vereniging van Eigenaars in het rechtsherstel box 3

De Kennisgroep Inkomstenbelasting niet-winst heeft de vraag beantwoord op welke wijze een aandeel in een reservefonds van een Vereniging van Eigenaars wordt behandeld in het rechtsherstel box 3.
23 apr 2020 Nieuws

Kamervragen over de invloed van het aandeel in de VvE-reserve op de WOZ-waarde

Staatssecretaris J.A. Vijlbrief gaf antwoord op Kamervragen over het bericht “Te hoge belasting omdat gemeente VvE-reserve meerekent in WOZ bepaling” en het bericht "tienduizenden appartementseigenaren die een te hoge WOZ-beschikking ontvangen".
16 nov 2017 Nieuws

Kamervragen subsidietermijn en andere besparingsblokkades

Minister Ollongren heeft gereageerd op Kamervragen over het bericht ‘Subsidietermijn te kort voor VVE’s en andere besparingsblokkades’.
20 sep 2017 Nieuws

Belastingplan 2018

De wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2018) zijn gepubliceerd. Hieronder een selectie van de wijzigingen.
Tevens staat in een overzicht de hoofdpunten van de Miljoenennota 2018.
11 mei 2017 Nieuws

EK Wet verbetering functioneren verenigingen van eigenaars

Minister S.A. Blok gaat uitgebreid in op het wetsvoorstel 'Wet verbetering functioneren verenigingen van eigenaars'.
22 feb 2017 Nieuws

Wetsvoorstel over functioneren Verenigingen van Eigenaren door Tweede Kamer

Een Vereniging van Eigenaren (VvE) is straks verplicht om jaarlijks een minimumbedrag te reserveren voor onderhoud en herstel van het gebouw. De hoogte van het te reserveren bedrag wordt vastgesteld op basis van een meerjarig onderhoudsplan, of is 0,5% van de herbouwwaarde van het appartementencomplex. Alleen als 80% van de eigenaren akkoord is, kunnen zij afzien van storten in een onderhoudsfonds. Zij zullen het onderhoud dan van keer tot keer moeten betalen.
15 nov 2016 Nieuws

Wet verbetering functioneren verenigingen van eigenaars

Minister Van der Steur heeft de nota naar aanleiding van verslag aan de Tweede Kamer toegezonden. Hieronder een selectie uit dit verslag.
3 aug 2015 Nieuws

Internetconsultatie: Wet verbetering verenigingen van eigenaars (VvE)

Dit wetsvoorstel strekt tot aanpassing van het appartementsrecht in het Burgerlijk Wetboek met als doel onderhoud aan appartementsgebouwen te verbeteren en verduurzaming van gebouwen die in beheer zijn van Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) te stimuleren. Er wordt een verplichte vulling van het reservefonds voorgesteld waarin een meerjaren onderhoudsplan of een reservering van 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw leidend is. Verder wordt de mogelijkheid om een lening aan te gaan verbeterd.
17 aug 2010 Kennis

Aandeel in onderhoudsfondsen vereniging van eigenaren in box 3

Op 8 april 2010 publiceerden wij een artikel over een bij de Hoge Raad aanhangige fiscale kwestie met betrekking tot appartementseigenaren. De vraag was gerezen of het aandeel in het onderhoudsfonds in box 3 zou moeten worden opgegeven. De belastingbetaler had het standpunt ingenomen dat dit aandeel integraal deel uitmaakt van de eigen woning, zodat je met het eigenwoningforfait kunt volstaan. Hoopgevend was dat de adviseur van de Hoge Raad het standpunt van de belastingbetaler had onderschreven. De Hoge Raad besliste evenwel in zijn arrest van 13 augustus 2010, nr. 09/00181 (vrijdag de 13e!) dat dit vermogensbestanddeel in box 3 in aanmerking komt. Dit betekent dat de appartementseigenaar 1,2% moet betalen over zijn aandeel hierin. De tekst van het arrest hebben we hieronder opgenomen.
 

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.