Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
1 dec 2016 Nieuws

MOB: Bereikbaarheid van betaaldiensten nog altijd hoog

De bereikbaarheid en toegankelijkheid van het betalingsverkeer in Nederland zijn nog steeds goed. Consumenten geven, afhankelijk van de doelgroep, als rapportcijfer gemiddeld een 7,5, zowel voor de bereikbaarheid als gebruiksvriendelijkheid en ondernemers een 7,0 voor de bereikbaarheid en een 7,3 voor de gebruiksvriendelijkheid van betaaldiensten. Dit blijkt uit de Bereikbaarheidsmonitor die is gepresenteerd in de MOB-vergadering van 29 november. MOB staat voor Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB).
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Voor het eerst is specifiek aandacht besteed aan de acceptatie van contant geld. Bijna alle toonbankinstellingen accepteren nog steeds contant geld. De bereikbaarheid van contant geld voor zowel consumenten (geld opnemen) als ondernemers (geld storten) blijft van hoog niveau. Extra aandacht is nodig voor het op peil houden van de acceptatie van contant geld door instellingen met een lokaal monopolie, dit is een situatie waarbij een instelling goederen of diensten levert waarvoor men praktisch gezien niet bij een andere aanbieder terecht kan die wel contant geld accepteert. Het MOB vindt het niet acceptabel dat een aantal gemeenten geen contant geld accepteert voor noodzakelijke diensten als bijvoorbeeld de aanvraag van een paspoort.

Download: "Bereikbaarheidsmonitor 2016" (pdf, 61 pagina's)

Instant payments

Het MOB heeft geconstateerd dat het nationale project van de Betaalvereniging om instant payments per mei 2019 te realiseren, op schema ligt.  De ontwerpfase is inmiddels afgerond en de bouwfase is gestart. Met instant payments zullen betalingen binnen enkele seconden beschikbaar zijn op de rekening van de ontvanger.

Ecologische voetafdruk

Het MOB heeft onderzoek gedaan naar de ecologische voetafdruk van pintransacties met behulp van een levenscyclusanalyse. Hieruit komt onder meer naar voren dat één pinbetaling qua milieubelasting overeen komt met het anderhalf uur laten branden van een 8 watt spaarlamp. De milieubelasting van alle pinbetalingen in 2015 samen komen overeen met circa 12.000 ton CO2-emissie. Dit is ongeveer 0,006% van de CO2-emissie in Nederland. Mogelijkheden om de milieubelasting van pinbetalingen te reduceren zijn het gebruik van duurzame energie voor zowel pinterminals als de datacentra die de pintransacties verwerken; het inperken van de stand-by modus van pinterminals en het verlengen van de levensduur van de pinpas. Dit jaar zal gewerkt worden aan een zelfde onderzoek voor contant geld betalingen.

Het MOB bespreekt uitfaseren acceptgiro

In 2012 heeft het MOB de verwachting uitgesproken dat de papieren acceptgiro tot uiterlijk 1 januari 2019 nodig zal blijven, en dat er vóór die tijd voor gebruikers aanvaardbare alternatieven worden ontwikkeld. In een recente marktconsultatie zagen ondernemers geen problemen in uitfasering van de acceptgiro, maar plaatsten verschillende gebruikersgroepen kanttekeningen bij de huidige voorliggende alternatieven. Om deze reden heeft het MOB geadviseerd de mogelijkheden te verkennen of de acceptgiro nog wat langer kan blijven voortbestaan zolang het gebruik ervan aanzienlijk is en er nog niet voor alle partijen aanvaardbare alternatieven zijn ontwikkeld.

 

Bron: DNB

Lees ook…

Acceptgiro blijft tot 2019

De papieren acceptgiro blijft tot uiterlijk 1 januari 2019 bestaan. Dat heeft de Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag laten weten.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

1 dec 2016

Laatst gewijzigd

1 dec 2016

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.