Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
11 sep 2013 Nieuws

Kamervragen over hypotheekrenteaftrek

Update - Antwoorden zijn bekend - zie download onderaan
Vragen van het lid Paulus Jansen (SP) aan de staatssecretaris van Financiën over de fiscale regeling voor hypotheekrenteaftrek.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Vraag 1
Is het waar dat eigenaar-bewoners die al eerder hypotheekrenteaftrek over X jaar en een hoofdsom Y genoten hebben bij de aankoop van een andere woning slechts hypotheekrenteaftrek kunnen krijgen als de looptijd van de nieuwe lening (30-X) jaar bedraagt?1
Vraag 2
Zo ja, waarom is het niet mogelijk dat bedoelde eigenaar-bewoners een standaard annuïtaire lening over dertig jaar voor een bedrag Z afsluiten, waarbij de fiscale aftrek voor (30-X) jaar gebaseerd is op de hoofdsom Z en vervolgens voor X jaar gebaseerd is op de hoofdsom (Z-Y)?2
Vraag 3
Zo nee, kunt u aan de hand van enkele rekenvoorbeelden duidelijk maken hoe de hypotheekrenteaftrek voor eigenaar-bewoners die al eerder hypotheekrenteaftrek genoten, al dan niet met een interval, werkt?

 

===============

In de 'Nota naar aanleiding van het verslag', Eerste Kamer, d.d. 14 december 2012, is dit probleem ook aangekaart: "De periode waarover zij renteaftrek heeft genoten vanaf 2001 tot en met het moment van vervreemding van haar helft van de vorige eigen woning wordt in mindering gebracht op de maximale termijn van 360 maanden waarin de nieuwe lening ten minste annuïtair volledig moet worden afgelost."

=================

Update 31 mei 2013: zie download voor antwoorden

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar als u bent ingelogd. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Fintool heeft soortgelijke vragen gesteld aan de Kennisgroep Belastingen

Er zijn Kamervragen gesteld door het SP Kamerlid Jansen. Fintool heeft eerder soortgelijke vragen gesteld aan de Kennisgroep Belastingen. Zodra meer bekend is, komen wij hier in de Fintool nieuwsbrief op terug.

Besluit 'Gevolgen verstreken periode 30 jaarstermijn' gepubliceerd

Dit besluit bevat een goedkeuring waardoor de eerder genoten periode van renteaftrek niet in mindering komt op de periode waarin de eigenwoningschuld moet worden afgelost. Daarnaast worden twee voorbeelden gegeven.

Uw mening

 
Harry Waaijenberg
23 apr 2013
Tjonge jonge zeg, de SP wordt ook wakker....
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

31 mei 2013

Laatst gewijzigd

11 sep 2013

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.