Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
20 okt 2016 Nieuws

Wijziging van de Zorgverzekeringswet en de Wet op de zorgtoeslag

Dit wetsvoorstel voor een Verzamelwet Zvw 2016 strekt ertoe de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet op de zorgtoeslag (Woz) op enkele kleine onderdelen inhoudelijk te wijzigen alsmede om ontstane misslagen te verbeteren en ontdekte omissies weg te nemen. Het gaat om de onderstaande volgende inhoudelijke wijzigingen:
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

– de jaarlijkse bekendmaking van de nominale premie wordt vervroegd met een week;
– in verband hiermee wordt ook de standaardpremie een week eerder bekend gemaakt;
– samenstelling, benoeming en zittingsduur van de Adviescommissie Pakket (ACP) en de Adviescommissie Kwaliteit (ACK) van het Zorginstituut Nederland (Zorginstituut).

De Zvw schrijft voor dat een wijziging in de grondslag van de premie voor zorgverzekeringen niet eerder in werking treedt dan zes weken na de dag waarop deze aan de verzekeringnemer is medegedeeld (artikel 17, zevende lid, Zvw). Dit houdt in dat zorgverzekeraars uiterlijk op 19 november de premie bekend behoren te maken die met ingang van het daaropvolgende jaar zal gelden.

Steeds meer zorgverzekeraars maken de premie slechts enkele dagen voor afloop van deze termijn – of zelfs op de laatste dag – bekend. Eerdere bekendmaking is nodig voor de vaststelling van de zorgtoeslag, de verwerking in de beschikkingen en de voorbereiding van uitingen van zorgverzekeraars richting burgers.

Gezien de samenhang met andere toeslagen – wordt de zorgtoeslag niet tijdig vastgesteld dan heeft dit uitvoeringstechnische implicaties voor de vaststelling van andere toeslagen – wordt op voorstel van de Belastingdienst de bekendmaking van de grondslag van de premie met een week vervroegd. Vervroeging van de bekendmaking van de premies door zorgverzekeraars verbetert de vaststelling van de gemiddelde premie en daarmee de vaststelling van de zorgtoeslag. Het maatschappelijk belang van een juiste vaststelling van de zorgtoeslag is evident.

Een bijkomend effect van de vervroegde bekendmaking van de grondslag van de premie is dat de overstaptijd met een week wordt verlengd. Dit geeft verzekerden langer de tijd een passende zorgverzekering te selecteren, en zorgverzekeraars langer de tijd verzekerden aan zich te binden.

Download: "Wijziging zorgverzekeringswet"

Bron: Rijksoverheid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Monitor Activiteiten zorgverzekeraars overstapseizoen

In de 'monitor activiteiten' wordt antwoord gegeven op twee hoofdvragen: (1) hoe werven zorgverzekeraars verzekerden? en (2) hoe is de informatievoorziening aan verzekerden?

Hieronder de belangrijkste bevindingen uit de monitor.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

20 okt 2016

Laatst gewijzigd

20 okt 2016

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.